Békéscsaba

2023.01.20. 20:11

Az életről mesélnek Megyeri-Horváth Gábor képei

Megyeri-Horváth Gábor festőművész képeiből nyílt kiállítás pénteken a magyar kultúra napja alkalmából. A kiállítás február végéig látható Békéscsabán, a lengyel nemzetiségi önkormányzat székhelyén.

Gyemendi Réka [email protected]

Megyeri-Horváth Gábor és Józsa Péter

Fotó: Für Henrik

Megyeri-Horváth Gábor Barcsay-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken. A tárlatot Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület hívta életre a magyar kultúra napjához kapcsolódóan.

A megjelenteket Leszkó Malgorzata, a lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Elhangzott, minden évben megemlékeznek a magyar kultúra napjáról, hiszen a városban élnek, részesei a magyar kultúrának. Ezért fontos számukra, hogy minden évben megünnepeljék ezt a jeles napot a városközpontban lévő székhelyükön. 

A tárlatot Józsa Péter író, műfordító nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, az életet és az életről mesélnek Megyeri-Horváth Gábor alkotásai. 

Gyerekkori élmények, vissza-visszatérő személyes emlékképek, egy családtag, egy esemény, egy keresztelő, egy fodrászműhely, vagy disznóvágás. Mind ugyan arról mesélnek: a nemrég teljes árvaságra jutó művész családjáról, családi eseményekről, tájakról. A festőművész hű maradt szülőföldjéhez, ahol végül egyéni boldogságát is megtalálta fogalmazott.

Megyeri-Horváth Gábor elárulta, a kiállításon szereplő képek egy kicsi részét képezik egy nagy sorozatnak, amit 2019-ben festett. Mint mondta, akkor volt 40 éves és úgy gondolta, fel kell dolgozni az addig történteket. Meg is festette ezt a sorozatot, amit már kiállított Szegeden, illetve volt egy önálló kiállítása Kassán is. 

Miután a 2022-es évben májusban az édesanyám, szeptemberben édesapám ment el, újra előjött bennem, hogy folytatnom kell a sorozatot. A fényképek, amik minden családban megtalálhatók, egy idő után elkallódnak, megkopnak. Édesapám nagyon szeretett fotózni, gyermekkorom óta szeretem nézegetni ezeket a képeket. Természetesen mindenkinek van egy képe, emlékképe. Ezt szerettem volna megfesteni, természetesen a fekete-fehér képeket kicsit átalakítva, a saját emlékeimre hagyatkozva. Ezzel párhuzamosan pedig a lányom történetét is festettem összegezte képeinek történetét a művész, pedagógus. 

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg az egyesület székhelyén Békéscsabán, a Szent István tér 8. szám alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában