Múltidéző

2022.11.13. 09:46

Postatörténeti kötetet mutattak be Békéscsabán - galériával

A Múltidéző 4. című postatörténeti könyv bemutatóját tartották szombaton Békéscsabán.

V. E.

Lovászi József, a könyv szerkesztője és Tóth László, a felelős kiadója

Fotó: Kiss Zoltán

Az eseményt az 1. sz. Megyei Posta, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA), és a Békéscsabai Postás Nyugdíjas Klub hívta életre. A könyvet bemutatta és a szerzőkkel beszélgetett Lovász József szerkesztő, a DAPTA titkára és Tóth László, a DAPTA mint felelős kiadó elnöke.

Ogrincs Pálné, a klub vezetője kérdésünkre elmondta, a 2005-ben létrejött Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány legfőbb célkitűzése a Dél-alföldi posták történetének kutatása, a Bács-Kiskun-, Békés- és Csongrád-Csanád megye területén egykoron szolgálatot teljesítő postások emlékeinek gyűjtése és közkinccsé tétele. Ez alkalommal pedig az olvasók elé tárta a legújabb, Múltidéző 4. című  postatörténeti tanulmánykötetét.

Megtudtuk, az első 2004-ben, a második 2010-ben, a harmadik 2015-ben jelent meg. A négy kötet együttvéve közel 1400 oldal terjedelmű, a tartalmat postatörténeti tanulmányok, visszaemlékezések és adattárak adják. A most elkészült 4. kötetben Bács-Kiskun megyéből Baja, Kalocsa és Lajosmizse postatörténete olvasható, 382 oldalon. Tartalmaz Békés megyei tanulmányokat a békéscsabai pályaudvari posta 150 évéről, valamint Tótkomlós, Doboz, Kevermes, Nagybánhegyes postájáról, illetve Kiscsákó, Békés-Rosszerdő, Vizesfás, Pusztaottlaka és Pusztaszőlős megszűnt kispostáiról.

Szerepel a kötetben hat visszaemlékezés is, például a Szegedi Postaigazgatóság két évtizedének kiemelkedő eseményeiről, innovációiról és informatikai fejlesztéseiről, az 1970-es makói árvízveszély idején nyújtott postai-távközlési szolgáltatásról, a gyulai és a kalocsai posta több évtizedéről és egy pusztaottlakai, újkígyósi kézbesítő szakmai életéről.

A kötet különleges értékét adja az a precíz adattár, amiben a mai Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye területén valaha volt összes – 400 – postahely megnyitásának éve, a távíró- és távbeszélő-szolgálat kezdetének évszáma, a postahely mai státusza és besorolása, valamint az időközben megszűntek esetében a bezárás éve található.

A Krónika rovatban pedig áttekintést kapnak az olvasók a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány munkájáról, aminek egyik kiemelten fontos eleme, hogy kezdeményezi és segíti a három megye mai postásainak megünnepelni saját postájuk megnyitásának jubileumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában