Békéscsaba

2022.11.12. 21:33

Dupla gálaműsorral ünnepelte hetvenötödik születésnapját a Balassi – galériával

Idén ünnepli megalakulásának 75. évét a békéscsabai Balassi Táncegyüttes, melynek apropóján szombaton gálaműsort tartottak a Jókai színházban. Mint kiderült, az eseményre olyan nagy érdeklődés mutatkozott, hogy a délutáni műsort este megismételték, illetve film is készült belőle.

Vásári Erzsébet, [email protected]

A 15 órás programot 19 órakor megismételték, illetve háromkamerás filmet is készítettek róla

Fotó: Bencsik Ádám

Mlinár Pál, a Balassi Közalapítvány művészeti igazgatója hírportálunk kérdésére elmondta, a Balassi Táncegyüttes 1947-ben alakult meg, tehát immár 75. születésnapját ünnepli. A jubileumi gálaműsort Mlinár Péter rendezte és állította össze, aki igyekezett a 75 év jelentős alkotóit és táncosait is szerepeltetni. Nyilatkozataik korábban fel lettek véve videóra, amit az előadások között játszottak le a közönségnek.

Mlinár Páltól megtudtuk, a 75 évből, és ezen időszak alkotói periódusaiból válogattak össze 12 kompozíciót, melyek keretében minden alkotónak 3-3 produkciója szerepelt. A fellépők között voltak a jelenlegi, illetve a régi balassis táncosok is, köztük a legidősebb színpadra lépő az együttessel egyidős, hiszen most 75 esztendős. Hozzátette, összesen 144 fellépőt láthatott a közönség, beleértve a Hétpróbás Néptánciskola egy csoportját.

A gálaműsorra olyan nagy érdeklődés mutatkozott, hogy a 15 órás programot 19 órakor megismételték, illetve háromkamerás filmet is készítettek róla azoknak, akik még így sem jutottak be, illetve természetesen az utókor számára.

Mlinár Pál visszaemlékezett, 75 évvel ezelőtt a csabai ipari tanonciskola cserkészcsapata már egyfajta táncegyüttesként működött, de 1948-ban beszüntették a cserkészetet, így nevet kellett változtatniuk. Ekkor lettek Balassi Táncegyüttes. Ekkor volt az első fellépésük is ezen a néven. Hozzátette, abban az időben Békéscsabán rengeteg táncegyüttes volt, ám közülük csak a Balassi maradt fenn máig. A csapat eleinte 10-12 párossal működött, mára azonban több mint ezer főt mozgatnak meg a mindennapokban. Fejlődtek ugyanis az oktatás területén, néptánciskolájukban 530 diák tanul, illetve közel 400 óvodásnak oktatnak táncot. Ezen számokat egészíti ki három együttesük, köztük a Viharsarok táncszínház. Békéscsabán pedig kevés olyan ember él, akinek ne lenne valamilyen kapcsolata a Balassival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában