Replika

2022.10.22. 09:12

A Csabagyöngyében láthatók az Újkígyóson készült alkotások

Replika címmel nyílt kiállítás az Újkígyósi Művésztelep alkotó hetén készült anyagokból a Csabagyöngye Kulturális Központban pénteken este. A tárlaton huszonöt művész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Gyemendi Réka, [email protected]

Horváth-Gazsó Adrienn

Fotó: Für Henrik

Idén hatodik alkalommal rendezték meg az Újkígyósi Művésztelep egyhetes alkotó hetét. A résztvevők különböző anyagokkal és technikákkal fogalmazták meg a replika témakört saját nézőpontjaik és benyomásaik alapján.

A péntek esti megnyitón először Priskin Péter klasszikus gitár produkcióját hallhatták a látogatók, majd Gazsó Bálint, a Csabai Színistúdió növendéke szavalta el Aranyosi Ervin Vers és festmény című költeményét. Ezután köszöntőt mondott Kontos-Harcsa Boglárka, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője, majd pedig Horváth- Gazsó Adrienn művésztanár nyitotta meg a tárlatot. 

Kontos-Harcsa Boglárka

A pedagógus úgy fogalmazott, nagy öröm számukra, hogy a hagyományokhoz híven ismét kiállíthatnak a Csabagyöngye Kulturális Központban. A művésztanár ismertette: a replika kifejezés jelentése hiteles másolat, utánzat, régies formában pedig csattanós válasz, visszavágás értelmezésben is használják. Hangsúlyozta, hogy a replika számtalan helyen és formában előfordul – például múzeumban, mint egy festmény hű másolata, vagy zeneműveknél, ahol ismétlést jelent. Horváth- Gazsó Adrienn kiemelte, hogy művészeti szempontból azért esett erre a témakörre a választásuk, mert kimeríthetetlen lehetőségeket rejt magában, ennek köszönhetően pedig az alkotók saját gondolatiságukat, látásmódjukat is kifejezhetik.

 

Az idei művésztelepet július 18-a és 24-e között rendezték meg a Művésztanya Alkotóházban. A tábor huszonöt alkotó részvételével zajlott, akik az ország különböző pontjairól és a határon túlról érkeztek. 

A kiállítás a kulturális központ földszintjén és első emeletén, a Kerengő és Artérium kiállítótérben tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában