Nemzeti Színház

2022.08.10. 17:49

Schnell Ádám főszereplésével láthatják a Tündöklő Jeromos-t Gyulán

A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatójaként, Schnell Ádám főszereplésével pénteken 20.30-tól Tamási Áron Tündöklő Jeromos című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők Gyulán, a Várszínpadon. A darabban a Nemzeti Színház művészei mellett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagjait is láthatja majd a közönség.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Kiss Zoltán

Az Erdélyi Szépmíves Céh és a kolozsvári Magyar Színház 1936-ban meghirdetett drámapályázatának díjnyertes darabja volt Tamás Áron színpadi játéka, a Tündöklő Jeromos.

Jeromos, az ördöngős népámító milliós üzletet lát abban, ha a székely falu népét pénzzel, ígéretekkel magához édesgetve a politikusok hatalmának tömegbázisává formálja. A minden irányból nyomorgatott, válságok és világégések árnyékában gyötrődő, megtépázott, esendő és gyarló székely közösség megkísértése nem jár sikerrel. „Nem veszett el bennünk a lélek!” – mondja Gáspár, a fiatal székely legény, aki megkeseredett apjának példát mutatva nem hajlandó a közösség megrontóját szolgálni. A legnagyobb vihar után is „örvendeni akar a szív és teremni a föld”.

 

– Nehéz, súlyos téma ez ebben a vajúdó világban, de olyan humorral fűszerezi Tamási a darabját, hősei még esendőségükben is olyan szerethetők, hogy valahogy meseivé válik minden. És ezt a „kedves szomorú-mókás falut elönti végre a reggeli fény” – fogalmazott még elöljáróban Markó Eszter rendező.

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója a bemutatóval kapcsolatos szerda délutáni sajtótájékoztatón elmondta, a Gyulai Várszínház együttműködése a Nemzeti Színházzal hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ami az elmúlt öt évben még szorosabbá vált. A gyulai teátrum nyári évadának keretében életre hívott, egy-egy nemzeti klasszikusunk életművét a középpontba állító színházi fesztiválokon tartanak közös bemutatókat. Idén ez utóbbi kezdeményezés részeként Tamási Áron életművének egy fontos darabjával folytatódik az együttműködés. Az erdélyi író 125 éve született, ennek kapcsán rendezi meg a Tamási Áron Napokat a Várszínház, amelynek több előadás és program között egyik csúcspontja lesz a Tündöklő Jeromos.

Dr. Elek Tibor

Márkó Eszter rendező kiemelte, nagyon különleges élmény volt a próbákon összehangolódni a beregszászi művészekkel, a Nemzeti Színház fiataljaival, a sokféle színházi iskolával, a másfajta színházi ízlésekkel. Kiemelte, ő maga is „székelyföldi lány”, talán ezért is mert belemenni, hogy átadja azt az ízt, amit prózai irodalmában Tamási Áron képvisel. Hozzátette, a lelkiség nagyon fontos az írónál. 

Kulcsár Edit dramaturg elmondta, Tamási Áron talán legpolitikusabb, közel száz éve született darabját állítják színpadra, ami egy mindenkor érvényes aktualitást sugároz arról, hogy válságok közepette, amikor a politika ide-oda dobálja a közösséget, miként védekezhetnek együtt az emberek, hogyan működik egy közösség immunrendszere. 

Schnell Ádám

Schnell Ádám arról szólt, hogy nagyon sok időt töltött Erdélyben, nagyon szereti az ottani miliőt. Utalt arra, hogy Márkó Eszterrel a József Attila Színházban sokat dolgoztak együtt, így a próbák alatt már ismerték egymás rezdülését is. Hozzátette, a darabban nagyon jó szerepek, kiváló karakterek találhatók, a legkisebb szerep is briliáns. 

– Ha pedig minden összeáll, egy sikeres, igazi székelyes előadást láthat majd a közönség – hangsúlyozta. 

Herczegh Péter, aki Jeromos egyfajta ellensúlyát, Bajna Gábort alakítja az előadásban, elmondta, karakterének egyik titka, hogy érintetlen képes maradni. Kiemelte, Jeromos az egész falut megbolygatja, Bajnai Gábort sem hagyja hidegen, de ellent tud állni a kísértésnek, az ígéretek árnyoldalait is látja. 

A beregszászi művészeknek is fontos a bemutató

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója elmondta, tizenegy munkatársuk vesz részt a próbákon.

– A beregszászi teátrum együttműködése akár a Nemzeti Színházzal, akár a Gyulai Várszínházzal nem új keletű, de a mostani, ekkora volumenű közös munkát a háború szülte – tette hozzá. – A közel hat hónap alatt elmondhatjuk, az a szellemiség vezeti a társulatunkat, amely mindenütt a jót próbálja meglátni, és próbál a színház vonalán együtt maradni a Nemzeti Színház segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában