határon túli fesztivál

2021.08.10. 13:58

A kortárs irodalmi humor kerül terítékre Gyulán

Idén is várja a nevetni vágyó közönséget a X. Irodalmi Humorfesztivál. A kétévente Gyulán tartott eseményen a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt. Kárpát-medence egyik legkiemelkedőbb nyári szépirodalmi programjáról dr. Elek Tibor, a várszínház igazgatójával beszélgettünk.

Vágvölgyi Nóra

20190716 Gyula IX. Irodalmi Humorfesztivál A Gyulai Várszínházban 2002 óta kétévente megrendezett Irodalmi Humorfesztivál az egyik legkiemelkedőbb nyári szépirodalmi program a Kárpát-medencében. A kortárs magyar irodalom élvonalát képviselő költők, írók olvassák fel még publikálatlan, általában erre az alkalomra írott humoros verseiket, prózáikat. Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

A húsz éve, kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztiválon ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt, így Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Tóth Krisztina lép majd fel kedden.

– A gyulai Irodalmi Humorfesztiválon a kortárs magyar irodalom élvonalát képviselő költők, írók olvassák fel még publikálatlan, általában erre az alkalomra írott humoros verseiket, prózáikat.

Ezeket az estéket az alkotók személyes jelenléte és előadásmódja teszi egyedivé, illetve a közönség számára különösen izgalmassá, vonzóvá – fogalmazott Elek Tibor, a várszínház igazgatója, az est szerkesztője-rendezője.

Az Irodalmi Humorfesztivál az egyik legkiemelkedőbb nyári szépirodalmi program /Archív fotó: Kiss Zoltán/

Mint mondta, minden alkalommal arra törekednek, hogy lehetőség szerint a különböző esztétikai ízlésirányok és irodalmi csoportosulások hazai, valamint határon túli képviselői olvassák fel műveiket. Legyenek közöttük nagy visszatérők, akik már elnyerték a közönség tetszését a korábbi szerepléseikkel, ugyanakkor olyan alkotók is, akik először mutatkoznak be a nézőknek.

– A mostani alkalommal Gál János lesz, aki először lép a gyulai pódiumra, és idén is érkezik Erdélyből két kiváló író, Fekete Vince és Muszka Sándor személyében – fűzte hozzá.

Az előadás két részből, felvonásból áll. Az egyes szövegek közötti zenei átmenetekről pedig két kiváló jazz-zenész, Binder Károly és Borbély Mihály improvizatív muzsikája gondoskodik majd. – A zenészek a maguk hangszerével kapcsolódnak a szövegekhez, mondhatni, belefolynak az est hangulatába – osztotta meg velünk Elek Tibor. Hozzátette, a jubileumi évre tekintettel idén neves előadókkal irodalmi konferenciát is rendeznek. Így a fesztivál napjának délutánján, augusztus 10-én, 14.00 órától a Mogyoróssy Könyvtár előadótermében a magyar irodalmi humor múltjáról és jelenéről hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

– A konferenciának is komoly hagyománya van már nálunk.

A meghívott előadóinkkal ezúttal 100 év irodalmi humorát próbáljuk meg áttekinteni.

Király Levente a kortárs irodalom, Csapody Kinga a gyerekirodalom, Fazekas Sándor a „stand-up irodalom” és Bíró-Balogh Tamás a modernség irodalmi humoráról mesél majd. Kiss László pedig a gyulai humorfesztiválok szövegeit fogja feleleveníteni ezen a délutánon – részletezte a fesztivál szerkesztője-rendezője.

Humor nélkül sótlan lenne az élet

Elek Tibor, a várszínház igazgatója úgy fogalmazott, a humor az élet egyik legfontosabb összetevője, így az irodalomban is kiemelt szerepet játszik. – Sajnos az irodalmat sokan, tévesen túl komolynak, száraznak hiszik, pedig a kortárs irodalom rendkívül játékos, olvasmányos, szórakoztató tud lenni. A fesztiválra meghívott írók is nagyon jó humorral vannak megáldva. Műveiken keresztül a komikum legkülönbözőbb válfajai, a játékos nyelvi humor, a helyzetkomikumok és a pajzán humor is megjelenik a pódiumon. Egy ilyen nehéz időszak után pedig szerintem különösen fontos, hogy ismét tudjunk mosolyogni, hagyjuk magunkat megnevettetni – fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában