tagozatok

2021.06.13. 19:44

Évzárójukra készülnek Csabán az ifjú Hétpróbás néptáncosok

A Hétpróbás Néptánciskola ma már kihelyezett tagozataival valamennyi békéscsabai általános iskolában jelen van. Ifjú táncosai nemrégiben az Országos Tanulmányi Verseny elődöntőjében mutatták meg tudásukat. Közben a tanévzáró előadásra készülnek, és a tervek szerint idén sem marad el a Hétpróbás Néptánctábor.

Busi Ottó

– A Hétpróbás Néptánciskola a békéscsabai Balassi Táncegyüttes közvetlen utánpótlásképzőjeként alakult. Megálmodója és létrehozója az elődöm, Mlinár Pál, aki jelenleg az iskolát is fenntartó Balassi Közalapítvány igazgatója. A táncművészek képzése mellett ugyanolyan hangsúlyt kap az egyéni fejlesztés, hiszen a jól kidolgozott módszertani háttérnek és a néphagyományon alapuló mozgás, illetve szociális tartalomnak köszönhetően egy rendkívül komplex fejlesztőpedagógia áll a növendékeink rendelkezésére. Ez a kulturális műhely a közösségteremtés jelentős színtere, a táncos osztályaink gyakorta az eredeti osztályközösségeknél erősebb kohézióval bírnak – árulta el Vaszkó János, a Hétpróbás Néptánciskola Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátette,

több évtizedes múltjuk alatt rendkívül szoros szakmai és egyéb együttműködést alakítottak ki a város általános iskoláival, valamint a tankerületi központtal.

– Az előbbiek mindegyikében telephelyünk működik. Az alsó évfolyamok néptáncóráit ott helyben bonyolítjuk le, a felsősökétől kezdődően a székházban, a Luther utcában vannak a táncórák.

Egy, a korábbiakhoz hasonló tanévzáróval készülnek idén is a Hétpróbás Néptánciskola növendékei /Fotó: BMH/

Az elmúlt időszakról szólva úgy fogalmazott, a járványügyi helyzet ellenére szep­tembertől gyakorlatilag jelentős fennakadás és megszakítás nélkül tudtak működni. Online formában ugyan, de például a karácsonyi szünet előtt kis műsorral lepték meg a szülőket: minden csoport készített egy etűdöt, amit videóra vettek és az osztályok zárt Facebook-csoportjaiban tették közzé. A szokásoknak megfelelően megtartották a félévi nyílt tanítási óráikat is, ahol a szülők megnézhették, hogy mivel foglalkoztak az első félévben, és mennyit fejlődtek a gyermekeik. A járvány miatt ezt is online formában.

– Május 17-én zajlott az Oktatási Hivatal által kiírt Országos Tanulmányi (online) Verseny elődöntője, melynek a régiós lebonyolítója is a Hétpróbás Néptánciskola volt. Az idei tanévben szóló és páros kategóriában lehetett nevezni.

Iskolánkból hét produkció vett ezen részt, és öt produkciónk bejutott a döntőbe, melynek eredményét még várjuk.

A gyerekek jelentős önálló munkával, szakmai támogatásunk mellett készültek fel; a korábbi évek és a zárást megelőző időszak oktató-nevelő munkájára alapozva – hangsúlyozta az igazgató, aki a jövőre nézve három fontos célt fogalmazott meg.

– Az egyik a tanévzáró előadás, amelynek előkészületei jelenleg is zajlanak, és döntésem alapján online formában bonyolítjuk le: színpadi körülmények között felvételt készítünk a csoportok vizsgaprodukcióiról, és azokat eljuttatjuk a szülőkhöz. A másik a jövő tanévi tanulóbeiratkoztatás, amit két lépcsőben szoktunk lebonyolítani: májustól a tanév zárásáig az aktív növendékeinket, majd szeptemberben a leendő tanulóinkat iratkoztatjuk. A harmadik pedig a Hétpróbás Néptánctábor, amely úgy tűnik, hogy idén is megvalósulhat a hagyományaink szerint, augusztus első felében. Szeptembertől pedig ismét várjuk régi és új tanulóinkat, remélhetőleg már egy hagyományosan zajló tanévben – tette hozzá Vaszkó János­.

Az óvodásokat is bevonták

Békéscsabán már a kisebbeket is bevonták a táncba: több mint öt évvel ezelőtt, 2015-ben Békéscsaba önkormányzatának teljes támogatásával, egy igen szoros szakmai együttműködésnek köszönhetően, a város óvodáinak, óvodapedagógusainak segítségével ehhez a korosztályhoz is eljutott a néptánc. – Ennek köszönhetően a néptánccal végzett készség-képesség fejlesztő és kibontakoztató, oktató-nevelő munkánk elért az óvodás kisgyermekekhez is – jegyezte meg Vaszkó János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában