videótár

2020.12.27. 07:42

Virtuálisan szórakoztat a csabai színtársulat

A koronavírus-járvány miatt hozott rendeletek alapján minden kulturális intézményt be kellett zárni az országban, köztük a Békéscsabai Jókai Színházat is. A társulat azonban nem hagyja magára a közönségét, a színészek online juttatják el előadásaikat a nézőkhöz.

V. N.

20201103 Békéscsaba Pierre Chesnot Hotel Mimóza című vígjátékának főpróbája a Jókai Színházban. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen:Fehér Tímea színésznő és Csomós Lajos színész

Fotó: Bencsik Ádám

– A Jókai színházban 2008-ban az ország színházai közül elsőként alakítottunk ki professzionális videótárat. Ennek az előrelátásnak köszönhetően mára van egy kincsesládánk, tele „nyers gyémánttal”, hiszen a színház minden előadását több kamerával rögzítettük, kitűnő minőségben – árulta el Köles István Junior, a színház marketingvezetője.

Elsőként a Hotel Mimóza című vígjátékot láthattuk online /Fotó: Bencsik Ádám/

Mint elmondta, a videótár munkatársai gőzerővel dolgoznak az új videó készítésén, a nyersanyagok összevágásán, a régebbi felvételek digitális javításán.

– Kétféle online előadástípust hozunk létre most. Elsőként az online premiereket tekinthetik meg a nézőink, melyeket élőben közvetítünk, tehát csak az előadás időpontjában láthatók. A háttérben azonban dolgoznak kollégáink, hogy létrehozzák azt a rendszert, amin keresztül egyre bővülő kínálatunkból, mint egy könyvtárból szemezgethet majd a közönség – osztotta meg a színház marketingvezetője.

A Jókai Stream-Házon keresztül december elején elsőként a Hotel Mimóza előadást tekinthették meg nézők.

– A virtuális térben bemutatott darabot korábban három kamerával rögzítettük, egyik a teljes színpadot, a másik kettő pedig a szemben lévő színészeket vette közelről.

Mivel most nem voltak nézők, fel tudtuk tenni a kamerákat a színpadra,

és egy síkba került mindhárom felvétel. A kamerák látószöge pedig megegyezett a szereplők szemmagasságával, ami ideális egy ilyen felvételnél, hiszen számunkra ez a természetes szög. Ugyanakkor a stream­nél mindig, így most is előnyben részesítettük a közeli felvételeket, hogy a kisebb képernyőn, telefonon, tableten is élvezhetőek legyenek a jelenetek – részletezte Vámos Zoltán, a színház videótárának vezetője.

A szakember arra is kitért, hogy ezeken a felvételeken a hangot és a fényeket is megfelelő minőségben kell rögzíteniük a színház dolgozóinak.

– Ilyenkor külön hangsávokban veszik fel az előadást. Dinamikailag megpróbálják úgy összepréselni a hangokat, hogy akár a suttogást is jól lehessen hallani a mobiltelefon kis hangszóróján keresztül. A Hotel Mimózát hét mikrofonnal rögzítették a kollégák. A videó a fénnyel válik egésszé, ezért a felvételnél fontos, hogy átfényeljük a darabot, így tudjuk biztosítani a tőlünk elvárt minőségi szórakoztatást – hangsúlyozta az operatőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában