videótár

2020.12.12. 06:55

Online előadásokat tart a békéscsabai színház

A koronavírus-járvány miatt hozott rendeletek alapján minden kulturális intézményt be kellett zárni az országban, köztük a Békéscsabai Jókai Színházat is. A társulat azonban nem hagyja magára a közönségét, hiszen a színház online előadásokkal készült a nagyérdeműnek.

T. N.

Tarsoly Kriszta és a Csomós Lajos a Hotel Mimóza előadásban

Fotó: A-TEAM/Nyari A.

– Van, amiben elsők vagyunk, és erre büszke lehet egész Békéscsaba. A Jókai Színházban 2008-ban az ország színházai közül elsőként alakítottunk ki professzionális videótárat. Ennek az előrelátásnak köszönhetően mára van egy kincsesládánk, tele „nyers gyémánttal”, hiszen a színház minden előadását több kamerával rögzítettük, kitűnő minőségeben – árulta el hírportálunknak Köles István Junior, a színház marketingvezetője.

Az intézmény ideiglenes bezárását követően a jegyiroda munkatársai javasolták, hogy a társulat dolgozzon az online előadásokon.

– A videótár munkatársai azóta gőzerővel dolgoznak minden meglévő előadásunk utómunkáin, a nyersanyagok összevágásán, a régebbi felvételek digitális javításán. Ebből alakul ki a Jókai Stream-Ház, amin keresztül elsőként a Hotel Mimóza előadásunkat tekinthették meg nézőink online – mondta Köles István Junior.

A darabokat a Jókai színház oldalán, az Online Színház menüpontra kattintva lehet megtekinteni.

A jegy megvásárlása után a néző kap e-mailben egy linket, amire rákattintva már nézheti is az előadást.

Tarsoly Kriszta és a Csomós Lajos a Hotel Mimóza előadásban /Fotó: Jókai Színház/

– Kétféle online előadástípust hozunk létre most. Elsőként az Online Premiereket tekinthetik meg a nézőink, ezeket élőben közvetítjük, tehát csak előadás időpontjában tekinthetik meg nézőink. A háttérben azonban dolgoznak kollégáink, hogy létrehozzák azt a rendszert, amin keresztül egyre bővülő kínálatunkból, mint egy könyvtárból szemezgethetnek majd nézőink, tetszés szerinti időpontban megtekintve az előadásokat.

Köles István Juniortól megtudtuk azt is, hogy kétféle fogadtatásról beszélhetünk az online színházat érintően.

– Egyfelől tökéletesen megértjük azokat, akik a Jókai Színházban a személyes jelenlét, a találkozások örömét élik meg. Nekik az online színház kicsit túlélőcsomag. Persze sokan nyitottak az újdonságra is, érdekes nekik, hogy képernyőn, de testközelből látják az előadást. A színészeinknek is kihívás üres és néma nézőtér előtt játszani egy vígjátékot. Éppen csak kicsit édesíti meg számukra a helyzetet a közösségi oldalakon feléjük áradó szeretet, amit nagyon köszönünk! Az érem másik oldala az, hogy hihetetlen helyekről vásárolnak jegyeket. Békéscsabáról régen elszármazottak írnak gratulációkat, Amerikából, Angliából, Izraelből, és még sorolhatnánk.

Hihetetlen érzés, hogy Isztambulban is néztek minket!

Magyarországon pedig Adonytól Vassurányig sorolhatnánk a jegyvásárlók településneveit. Az lista jelenleg a „v” betűnél ér véget, kérjük zsadányi olvasóinkat, hogy segítsenek Békés megyei településnévvel zárni!

A színház természetesen az ünnepeken sem hagyja előadás nélkül kedvenc közönségét.

– Nagyon készülünk. Karácsony napján és másnapján (december 25-én és 26-án) este 8 órától A Megfeszített című rockoperát tekinthetik online meg nézőink, és még idén is több online premiert tartunk. A Tanulmány a nőkről című vígjátékot imádták nézőink, ezért december 17-én este újra előadjuk. Szintén ebben az éveben láthatja közönségünk a Tizenhárom almafa című drámát, a Balkán kobra című zenés vígjátékot. Az évet terveink szerint a Holló Jankó című bravúros táncjátékkal zárjuk. A színház zárt ajtói mögött gőzerővel dolgozunk, és jövőre már legendás régi előadásokat is elérhetnek nézőink a Jókai Stream-Ház kínálatában – mondta el Köles István Junior.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában