BÉKÉSCSABA

2019.11.07. 12:06

Rendhagyó módon követhetjük a „Fény útját”

Szerdán este rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt azok, akik ellátogattak a Munkácsy Mihály múzeumba. Baji Miklós Zoltán (BMZ) Műugrás a metafizikai térbe című kiállításán olyan szimbólumok, jelképek kelnek életre, amelyek ma éppúgy hatnak ránk, mint őseinkre.

V. N.

Fotó: LP6DMK2

A megyeszékhelyen élő Baji Miklós Zoltán a jászberényi ArtCamp művésztelepen készült képeit hozta el Csabára. A képzőművész elárulta, amióta megtalálta saját művészeti „nyelvezetét”, azóta alkotásaival igyekszik felszínre hozni azt, ami a látható, érzékelhető világunk mögött van, ami mozgatja, irányítja azt.

Új megvilágításban láthatták Baji Miklós Zoltán alkotásait /Fotó: Lehoczky Péter/

Az érdeklődők az egyórás programon a festmények születéséről, és a képeken található sajátos figurákról is hallhattak történeteket, amelyek mára már az alkotó védjegyévé váltak. Amint az a kiállításon is olvasható, a képzőművész itt látható munkáit a szakrális megközelítés jellemzi, az intenzív színekkel és a választott témáiból teremtett univerzumában a néző az alkotóval együtt követhetik a „Fény útját”.

Gubis Mártát nagyon megfogták a képek, mint mondja annyi alak, jelenség látható rajtuk, hogy minden alkalommal újabb és újabb részleteket fedez fel bennük. – A festmények részletei külön-külön és összességében nézve is mást mutatnak, amit a bátor színek tesznek még kifejezőbbé. Majd sötétben, mikor csak a kontúrokat látja az ember, saját fantáziáját használva képzelheti oda a többi figurát – fogalmazott az egykori képzőművész, Gubis Mihály testvére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában