Békéscsaba – frissítve

2019.10.27. 15:25

Rotyogtak a nagyik káposztái, mangalicából gyúrtak kolbászt

Zelenyánszkiné Csicsely Judit, a Hagyományőrző Nagymamák csabai csapatának vezetője vasárnap felsorolta, mellette Seres Gézáné, Pálinkás Ádámné, Hrabovszki Pálné, Kurgyis Andrásné és Lopusnyi Mátyásné vettek részt az étel elkészítésében a töltöttkáposzta-főző versenyen. Tizenegy unokával büszkélkedhetnek a nagymamák, nekik adják tovább a kolbásztöltés és a töltött káposzta elkészítésének receptjét, hagyományait.

Ny. L.

Fotó: Imre Gyorgy

– A legfinomabb a töltött káposzta a disznótoros húsból – magyarázta Zelenyánszkiné Csicsely Judit. – A gyermekeinknek átadtuk a disznótoros ételek elkészítésének receptjét, most már az unokák vannak soron.

A vasárnapi gyúróversenyen mangalicahúsból készítette a 30 csapat a frisskolbászt. Restály György, az orosházi kolbászklub részéről elmondta, ennek az őshonos fajtának zsírosabb a húsa, ennek megfelelően kell fűszerezni. A mangalicanaphoz illően a Csabai Kolbászklub tagjai is ilyen sertést dolgoztak fel a látványdisznótoron. Papp László a klub részéről elmondta, csaknem hároméves korára hízott meg a sertés 230 kilósra. Ennek a fajtának a szalonnája, a zsírja az igazi kincs, kolbászt célszerűbb hússertéből készíteni.

A fesztivál vasárnapi, családi napja az elmúlt évekéhez képest is sokszínűbb, gazdagabb volt. Ami viszont nem változott, a családoknak kedvezve a fesztivál melegkonyhás vendéglátói kedvezményt biztosítottak sült kolbászra, hurkára és cigánkára. A Mokry-sátorban a Kicsi Gesztenye Klubot a Buborék Együttes követte. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház: Bolondos mesék előadását és az Alma Együttes színpadra lépését is sokan várták.

Az eredményeket itt tekintheti meg:

További cikkeket a 23. Csabai Kolbászfesztiválról IDE KATTINTVA olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában