Békéscsaba

2019.09.01. 09:59

Ady Endre kedvenc tanárának arcképe a Munkácsy Múzeumba került

Ünnepélyes keretek között adta át dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő az édesapja, a legendás békéscsabai festő, Kerekes György által készített, az adományozó nagyapja, Kerekes Ernő arcképét ábrázoló alkotást szombaton kora délután a Munkácsy Mihály Múzeumban. Kerekes Ernő tanította a magyart és a németet Zilahon Ady Endrének, aki a költő kedvenc pedagógusa volt. A felajánlásnak köszönhetően Kerekes György 1930-as években készített önarcképe is gazdagítja az intézményt.

Papp Gábor

„Aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendő minden percre determináló perc volt.” – idézte Ady Endre gondolatát köszöntő beszédében Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. A szakember beszédében kiemelte, jövőre lesz Trianon századik évfordulója, és ennek a számunkra rendkívül keserű eseménynek a kihatásaként is került később Békéscsabára Kerekes György. Ando György szólt arról, hogy dr. Kerekes Attila számít intézményük egyik legnagyobb mecénásának.

Fotók: Jenei Péter

Ezután dr. Gyarmati Gabriella tartott sokrétű előadást Kerekes György életéről és művészetéről. Dióhéjban összefoglalva az alkotó 1903. február 19-én született Zilahon. Ahogy írtuk, édesapja, Kerekes Ernő magyar–latin–német szakos tanár, a Wesselényi Gimnázium és Kollégium igazgatója volt. Ebben az iskolában tanult Ady Endre és maga a festő is. Györgynek 1920-ban, a trianoni békeszerződés miatt Budapestre kellett menekülnie.

1921 és 1925 között két évet tanult a műegyetemen, bár a források alapján nem tudni egészen pontosan, hogy melyik két esztendőt töltött el ott. 1925 már a Királyi Képzőművészeti Főiskolán találta a fiatal Kerekes Györgyöt, ahol a korabeli magyar képzőművészeti élet leghíresebb festői tanították.

Érdekesség, hogy akkor vezették be a tanárképzési reformot, és vált ötévessé a középiskolai tanárképzés. Friss diplomásként Kaposvárra került tanárnak, majd Békéscsabára érkezett. A városban a Lórántffy Zsuzsanna Leánylíceumban kapott állást, majd a 7. Számú Általános Iskolában dolgozott, onnan is vonult nyugdíjba.

1941-ben elvette volt tanítványát, Balázs Zsuzsannát. Két gyermekük született, Tünde és Attila. 1944-ben katonai feladatok ellátása után orosz fogságba került, ahonnan Gyöngyösi János külügyminiszter segítségével szabadult, akinek egyébként szintén van békéscsabai kötődése. Gyarmati Gabriella betekintést engedett Kerekes György művészetébe is, aki kiváló tájképeket, arcképet és csendéleket festett.

Dr. Kerekes Attila elmondta, mindig igyekszik segíteni a várost, de – tette hozzá – a felajánláshoz jó apropót szolgáltatott az is, hogy a Kerekes-család éppen most tartotta nemzetközi találkozóját Békéscsabán.

Hozzátette: Ady halálának 100. évfordulójára is idén emlékezünk. Mint elmondta, a nagyapjáról készült arcképet azért adományozta a múzeumnak, hogy legyen egy összefüggő pont Zilah és Békéscsaba közt, de mindezzel – hangsúlyozta – „az örökké valóságnak is dolgoznak”.

Érdekes kapcsolódási pontok

Kerekes Ernő, a zilahi Wesselényi-kollégium magyar-német tanára volt, s négy éven át tanította Ady Endrét. A poéta nagy szeretettel ragaszkodott volt tanáraihoz akkor is, amikor már híres, nagy költő lett. Gyakran járt haza szüleihez Érdmindszentre látogatóba, és ilyenkor gyakran ellátogatott Zilahra, volt tanáraihoz. Sokszor megfordult Kerekes Ernőék házában is. További érdekesség, hogy a költő Kerekes Ernő feleségével még diákkorában együtt járt tánciskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában