hagyományőrzés

2019.07.17. 17:13

A csabai tábor bútorfestő csapata több száz éves kazetták hangulatát igyekszik visszaadni

A népművészeti tábor ebben az évben bútorfestő csoportot állított össze. Nem volt kérdés, hogy templomi elemet készítenek a résztvevők.

V. E.

20190717_BCS_népművész tábor bútorfestők_BMH_Leh

Fotó: LP6DMK2

A megyeszékhelyen harminc éve működő népművészeti tábor szervezőitől már megszokhattuk, hogy évről évre bővítik a program tevékenységi körét. Ezúttal egy bútorfestő csoportot állítottak össze az esemény újdonságként és egyben különlegességként.

Fotók: Lehoczky Péter

Ennek vezetője, Ament Éva, tárnoki bútorfestő és grafikus, a Hagyományok Háza oktatója elmondta, ugyan sokat hallott már a hagyományőrzőket összefogó rendezvényről, azonban most először lehet annak tagja. A csoport megalakulásának előzményéről elárulta, év közben a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél megrendezett képzés során találkozott egy rendkívül aktív csapattal, melynek résztvevői arra kérték, tábori keretek között folytassák együtt a munkát.

Beszámolójából kiderült, az említett aktivitásnak tudja be azt is, hogy egyik tagjuk, Földi László – akit a program legnagyobb ötletgazdájaként tart számon – felvetette, hogy ebben az egy hétben közösen alkossanak valami olyat, ami maradandó lesz. A bútorfestés keretein belül pedig szinte azonnal adott volt, hogy műalkotásuk tárgya egy kazettás mennyezet lesz, ami a lőkösházi templomot díszíti majd.

Elkezdődött tehát a tervezés és szervezés, aminek eredményeképp ezekben a napokban az egyházzal egyeztetve eldöntötték, egy római katolikus, az 1650-ben dátumozott, Ózdon található szentsimoni templom mintája kerül rá a kazettákra. A szakember hozzátette, erre különösen büszke, hiszen ezt az imaházat bár kevesen ismerik, mégis Magyarország egyik legnagyobb kincseként tarthatjuk számon. Az alkotásról elmondta, a hét végére a tervek szerint egy tizenkét méteres karzat díszítőelemeit készíthetik el különböző, mégis egymással harmonizáló motívumokkal.

Ament Éva végül elmondta, tizenkét fős csoportja fa alapra dolgozik akril festékkel, amelyből a föld színek tónusait keverik ki azért, hogy a közel 370 évvel ezelőtti, eredeti kazetták hangulatát visszaadhassák. Hozzátette, bár tagjaik jó része most alkot együtt először, és a legtöbben egyáltalán nem ismerték egymást ezelőtt, ez nem vehető észre, hiszen kitűnő csapatmunka működik náluk. Reményei szerint pedig jövőre ismét visszatérnek majd a csabai táborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában