28. Erkel Diákünnepek

2019.05.21. 13:44

Nyolcszáz diákkal kezdődik az EDÜ Gyulán

Alig néhány nap, és pénteken elkezdődik a 28. Erkel Diákünnepek Gyulán. A versenyekre közel nyolcszázan jelentkeztek, vagyis a legutóbbi EDÜ óta megháromszorozódott a részt vevő fiatalok száma. A három napon át tartó rendezvénysorozat számtalan szabadidős programmal is várja az érdeklődőket.

beol.hu

Az Erkel Diákünnepeken négy fő kategóriában – táncban, zenében, látványban és irodalomban – méreti majd meg magát a 783 középiskolás. A négy fő kategóriát tizenöt alkategóriába sorolták. Így néptánc, tánc és mozgás, szólóének, énekkar-kamarakórus, népdal-hangszeres népzene, szólóhangszer-kamaraegyüttes, könnyűzenei együttes, fotó, film, képző- és iparművészet, versmondás, prózamondás, irodalmi színpad, önálló irodalmi alkotás és slam poetry egyaránt válaszható volt a tehetségek számára.

Az akusztikus alapokra épülő, folkos elemeket is beépítő popzenét játszó együttes, a Margaret Island szombaton este fél tíztől ad koncertet a várkertben

A megélénkülő érdeklődést jól jellemzi, hogy sokan jelentkeztek Miskolcról, de ugyancsak szép számú fiatal érkezik majd Nyíregyházáról és Debrecenből a fürdővárosba. Gyuláról és Békéscsabáról mintegy százan neveztek, tehát a többség távolabbról utazik majd a megmérettetésre.

Egyszerre több helyszínen lesznek versenyek, a produkciókat elismert szakmai zsűri fogja értékelni. A kategóriák győzteseit pedig egy gála keretében hirdetik ki, amit fergeteges buli követ majd. A versenyprogramot előzetesen megkapott sorrend alapján mutatják be a fiatalok, amit a zsűri értékel. Valamennyi kategóriában győztest hirdetnek, illetve a főkategóriák győztesei, valamint a közönség szavazatai alapján még egy produkció érdemli majd ki a fődíjakat.

A zsűriben is helyet kapó Baricz Gergő szombaton lép fel /Fotó: MTI/

Az EDÜ ugyanakkor sokkal több, mint egy egyszerű verseny. A diákfesztivál workshopjain profik segítségével csiszolhatják tudásukat a tanulók, de lesz fáklyás felvonulás, tűzijáték és retró diszkó is, a vasárnapi nap pedig a sporté. Pénteken és szombaton Pixa, az Esti Kornél és a Margaret Island gondoskodik a buliról.

Az Esti Kornél zenekart pénteken láthatják az érdeklődők

Baricz Gergő énekes, dalszerző egy különleges kortárs irodalmi produkcióval lép a 28. EDÜ-Gyulai Diákfesztivál színpadára szombaton. Az előadás különlegességét az Előretolt Helyőrség Íróakadémia elsőkötetes szerzőinek megzenésített versei adják. A fiatal költők, Bék Timur, Marcsák Gergely, Polgár Kristóf és Regős Mátyás maguk is színpadra lépnek az előadás során. Rajtuk kívül Muszka Sándor, az Íróakadámia ismert szerzőjének versei is helyet kapnak az egyórás repertoárban. Az est rendezője Zrínyi Gál Vince színész-rendező. A koncerten Baricz Gergő zenésztársai is közreműködnek: Usztics Péter, Kiss Bors Máté, Míricz Attila és Solymosi Kata. Valamennyi verseny és program látogatása ingyenes, arra minden érdeklődőt várnak.

Az Erkel Diákünnepeken az elmúlt évtizedekben olyan ma már neves és híres emberek tűntek fel, akiknek pályájuk kezdetét jelentette az EDÜ. Csak néhány név a sok közül Molnár Piroska, Beszterczey Attila, Jobba Gabriella, Piros Ildikó, Lonovics László, Tokody Ilona, Ibos Éva, Jász Jolán, Hevesi Tamás, Névtelen Nulla, Török Katalin, Kara Mihály, Pikali Gerda, Ördög Nóra, Tatár Bianka, Tébi Márta.

Neves zsűri

Az Erkel Diákünnepek versenyeit rangos zsűri értékeli majd. A teljesség igénye nélkül Heincz Gábor Biga énekes, Baricz Gergő zenész-énekes, Pásztor Anna többszörös Fonogram-díjas magyar énekesnő, táncművész, Zalán Tibor József Attila-díjas magyar költő, író, dramaturg, Falusi Márton költő-szerkesztő, Zrínyi Gál Vince színész-rendező, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, tanár, érdemes művész, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, Keresztes Ildikó Artisjus-díjas, eMeRTon-díjas énekesnő, Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró.

Vasárnap sport- és gyermeknap várja az érdeklődőket

Az EDÜ részeként, ahhoz kapcsolódva, vasárnap sport- és gyermeknapot rendeznek, amire szintén mindenkit várnak a diákünnep résztvevőitől a családosokig. A programot bemutató sajtótájékoztatón Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a programot bábelőadás, a Bojtorján zenekar gyermekkoncertje, óriási torta, számtalan bemutató, ugrálóvár, lufi- és vattacukorosztás, ügyességi versenyek is színesítik. Este konfettizápor és meglepetés is várja a látogatókat. A szakember kitért arra, hogy számos sportprogram is szolgálja a kikapcsolódást.

Somi Margó jóga- és piláteszoktató 9 órától gerincjógát tart. Délután fél háromtól pedig városi rekordjóga lesz a vezetésével gyerekeknek, amire több mint 120 érdeklődőt várnak. Dóczi Zita és csapata, a Zita Dance Fitness a zumbához nagyban hasonló táncos mozgásformával érkezik a programra 10 órától. Sztárvendégük Claudiu Gutu zumbafitnesz-instruktor lesz, aki szinte már az egész világot bejárta, és minde­nütt ismerik a nevét. Mint azt Szentlélekiné Csávás Erika fitneszversenyedző elmondta, 13 órakor kezdődő fitneszdélutánjuk sztárvendége Bánkúti Gabriella világ- és Európa-bajnok mesteredző lesz. Palkó Noémi életmódmentor fél négytől tart alakformáló tornát.

Az Erkel Diákünnepek részletes programja

Május 24., péntek

9.30: szólóhangszer, kamaraegyüttes az Erkel Ferenc Zeneiskolában.

10.00: könnyűzene a várszínház kamaratermében.

10.00: vers- és prózamondás a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

10.00: szólóének a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában.

11.00: irodalmi színpad I. az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermében.

11.00: tánc és mozgás a Vigadóban.

12.00: film az Erkel Ferenc Művelődési Központ Bánk bán termében.

13.00: népdal, hangszeres népzene a művelődési központ Kultur Caféjában.

14.00: kiállításmegnyitó, eredményhirdetés: képzőművészet, fotó, önálló irodalmi alkotás kategóriában a művelődési központ II. emeleti galériájában.

Szabadidős programok

14.00–16.00: Tiéd a színpad! – Mutasd meg versenyen kívül, mit tudsz! A várkertben, a kisszínpadon.

16.00–17.00: Workshopok – Önálló irodalmi alkotásokról a Kultur Caféban.

Filmkategóriában – művelődési központ Bánk bán termében

Képzőművészet- és fotókategóriában a művelődési központ II. emeleti galériájában.

Könnyűzenéről a klubban a Béke sugárút 28. szám alatt.

Szólóének az Almásy-Kastély Látogatóközpont kápolnájában.

Zrínyi Gál Vince az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmről oszt meg kulisszatitkokat a könyvtárban.

19.00: Fáklyás felvonulás. A Göndöcs-kert–Hétvezér utca–Erkel tér–Kossuth utca érintésével a várkertig.

20.00: ünnepélyes megnyitó a várnál

20.30: Esti Kornél a várkertben, a nagyszínpadon.

22.30: Pixa a várkertben, kisszínpadon.

Május 25., szombat

8.30: néptánc a művelődési központ színháztermében.

9.30: énekkar az Erkel Ferenc Zeneiskolában.

10.00: slam poetry a művelődési központ Kultur Caféjában.

10.30: irodalmi színpad II. – a művelődési központ színháztermében.

17.00–20.00: EDÜ-gála a művelődési központ színháztermében.

Szabadidős programok

14.00–16.00: Tiéd a színpad! Mutasd meg versenyen kívül, mit tudsz! – a várkertben.

15.00–16.00: workshopok – irodalmi színpad, slam poetry, énekkar

20.30: Baricz Gergő és az Előretolt Helyőrség Írókadémia közös műsora a várkertben.

21.30: a Margaret Island a várkertben.

23.00: retró diszkó Mult Robival a várkertben.

23.00: tűzijáték a várkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában