Galériával

2019.04.11. 19:32

Egész nap verseket szavaltak a költészet napjára emlékezve

A költészet napján 24 órás versfolyammal ünnepeltek megyénkben. A Jókai színházban egymás után szólaltak meg a költemények, miközben a a Békéscsabai SZC Trefort tagiskolája is megemlékezett a jeles alkalomról, egy világ körüli online verseléssel.

Busi Ottó

Idén is huszonnégy órás versfolyamot indított a költészet napja alkalmából a Békéscsabai Jókai Színház, szerda délben. Elsőként Seregi Zoltán, a színház igazgatója vezette fel az eseményt, és köszöntötte a megjelenteket, valamint az online nézőket is. Ezután egy gongszóval indult el hivatalosan is a versfolyam, majd Szarvas Péter a város polgármestere mondta el gondolatait, és kezdett bele az egész napos verselésbe.

A versmaraton csütörtökön, József Attila születésnapján, délben ért véget a Jókai Szalonban. Az esemény utolsó fél órájának házigazdájaként Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke fogadta Herczeg Tamást a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Kiss Tibort, Békéscsaba alpolgármesterét. A díszvendégek pedig az orosházi Vadvirág Esély Klub tagjai voltak, akik közül kilencen szavaltak el verseket a megjelentek számára.

Fotók: Imre György

Ezután Zalai Mihály Nemes Nagy Ágnestől adott elő két költeményt, majd Kiss Tibor verselt Reményik Sándortól. Végül Herczeg Tamás következett: ő József Attilától és saját kötetéből adott elő egy-egy verset. Mint elmondta, számára igen fontosak a költemények, melyek véleménye szerint egy életen át elkísérik az embert. Mindezek után rövid zene és ének, majd a versfolyamot lezáró gongütés hangzott el, pontban déli tizenkettőkor.

Közben Versfolyam 2019 címmel maratoni versmondást szervezett a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a békési székhelyű Veritas Kulturális Egyesület a Békéscsabai Médiacentrum közreműködésével a határon túli és a diaszpóra működő magyar iskoláival, szervezeteivel közösen.

Csibor Géza szervező elmondta, hogy hasonló versfolyamot már szerveztek a korábbi években József Attila születésnapja, a költészet napja alkalmából. Az elmúlt esztendőben például felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és vajdasági magyar diákok szavaltak a világhálón közvetített élő adásban, de a versfolyamra jelentkezett a kanadai Hamilton városának magyar nyelvű iskolája, és képviselték magukat a New York-i magyarok is. Sőt, Kínából is voltak bejelentkezések. Ez azért volt különleges, mert ott élő helyiek szavaltak el magyar verseket.

Kora délután a jaminai könyvtárban is megemlékeztek a költészet napjáról. Itt Herczeg Tamás képviselő adott elő gyerekeknek saját kötetéből, sőt, néhány verset meg is zenésítettek, melyeket Kabai Gábor énekelt és játszott el gitáron a megjelenteknek.

A költészet napjához társulva a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is megrendezték a városi József Attila versmondó versenyt, melyhez idén a városi prózamondó verseny is csatlakozott. Az eseményt Zalán Tibor József Attila-díjas költő nyitotta meg, majd Túriné Kovács Márta, Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

Megszülettek a próza- és a versmondó verseny eredményei

Harmadik alkalommal rendezett városi diáktalálkozót az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye a magyar költészet napján Gyulán. Szelezsánné Poptyilikán Anikó intézményvezető-helyettes elmondta, a költészet napja kapcsán arra kérték a helyi iskolákat, hozzanak el egy-egy verset a programra.

Kiemelte, a Dürer általános iskola, a Bay Zoltán általános iskola, a Magvető Református általános iskola, a Nicolae Bălcescu általános iskola, a Karácsonyi János Katolikus általános iskola, a GySzC Harruckern János Szakközépiskolája is képviseltette magát, és a házigazda intézmény diákjai is felléptek. A csütörtöki rendezvénynek helyet adó iskolában, az akkori gyermeknevelő intézményben József Attila két-három éjszakát töltött el mielőtt Öcsödre került.

 

A fővadász fejből szavalt

Zuberecz Tibor megyei fővadász évek óta szerepel a versmaratonon. Az elmúlt év elején elhatározta, hogy 12 hónap alatt 12 verset tanul meg. A szerzők között szerepelt Wass Albert, Ady Endre, Márai Sándor és Illyés Gyula. Időnként felidézi a korábban tanult verseket is, ezzel tornáztatja az agyát. A mostani félórás versösszeállítását is fejből mondta el, egyszer sem hibázott bele. Többen mondták neki, hogy jó színész válna belőle, vannak vadászos darabok is, másrészt egy önálló előadói esten is sikert aratna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában