interjú

2018.06.25. 17:22

Hazatérése után is jegyzik a csabai festőt az USA-ban

Egyetlen euró­paiként választották ki ­Simon-Mazula Tibor békéscsabai születésű festő alkotását a Floridai Állami Egyetem képzőművészeti múzeu­mának kiállítására. A művésszel ennek apropóján többek közt a tárlatra benyújtott pályázatáról és a visszatérés lehetőségéről beszélgettünk.

Vásári Erzsébet

– Hogyan érintette, hogy elnyerte a pályázatot és kiválasztották egyik alkotását a floridai tárlatra?

– Nagyon örültem neki és egyben egyfajta fordulópontként is éltem meg, hogy kiválasztottak. Főleg azért, mert már több mint egy éve hazatértünk a feleségemmel Amerikából, ennek ellenére mégis számontartanak és emlékeznek rám, a munkásságomra ott. Ez rendkívül jóleső érzés, és azt mutatja meg, hogy továbbra is érdemes az amerikai művészeti irányzatra koncentrálnom. Hozzá kell tennem, hogy lényegében én ezt a pályázatot „csak úgy” beadtam, nem feltétlenül tartozott az olyan céljaim közé, melyeket nagyon akartam vagy küzdöttem volna érte. Korábban többször volt olyan, hogy valamit nagyon szerettem volna, mindent megtettem érte, mégsem sikerült. A sors furcsa fintorából adódóan viszont itt most nyertes lehettem, így a feleségemet ábrázoló képemet két hónapig láthatják az érdeklődők Floridában.

A békéscsabai születésű festő nemrégiben tért haza, családja, barátai miatt. Fotó: Peter Wirth

– Miért épp erre a pályázatra jelentkezett, és hogyan jutott el a kiválasztásáig?

– Összesen 600 művet nyújtottak be a pályázatra, mintegy 300 festőtől. Ez is azt mutatja, hogy Amerikában rengeteg művész él és alkot. A magyar viszonylathoz képest emellett számos ehhez hasonló kiállítást hirdetnek meg. Ezeknek a feltételei pedig egyszerűbbek, mint a hazai tárlatoké, és kevésbé számítanak a kapcsolatok is a jelentkezések során. A kiírást interneten tulajdonképpen bárki megtalálhatja és beadhatja pályamunkáját. ­Viszont itt is szükség van mellé egy igen erős önéletrajzra, amelyből kiderül, hogy milyen múlttal rendelkezik az alkotó. Volt-e korábban például önálló kiállítása, vagy nyert-e valamilyen képzőművészeti díjat. Lényegében a könnyebb bejutás és a San Fransiscóban eltöltött éveim adta ismertségem miatt jelentkeztem a floridai tárlatra.

– Elképzelhető, hogy visszatér még San Fransiscóba, esetleg le is telepedik ott?

– Mivel a város számomra és a feleségemnek is egy igazi szerelem volt, ezért visszatérünk még oda. Azt, hogy végül hol öregszünk majd meg, még nem tudom. A festészet Kaliforniához vonz engem, mivel az ottani hagyományt érzem a leginkább magaménak. Az idehaza alig ismert Bay Area Figurative Movement irányzattal tudtam legjobban azonosulni, amelyet Észak-Kaliforniában az öbölvidéken alkalmaznak. Jellemző rá az erős anyag- és festékhasználat, és a 60-as, 70-es évekből, egy erős figuratív festészeti iskolából indult ki.

– Visszatérve a kiállításra, mit ábrázol a mű, amit kiválasztottak, és miért ezt nevezte?

– A nyertes festményem egy korábbi sorozatom, a „Kötődés” darabja, amelyet 2015-ben festettem, a feleségem a modellje­ és a Fésülködés címet kapta. Érdekességének tartom, hogy bár a témája és a technikája klasszikus, a perspektívája mégis különleges. Hiszen a környezete és a nézőpontja teljesen újszerű, ezért egy sikeresebb képnek mondható. Másrészt, mivel egy barátomnál kapott helyet San Fransiscóban, ezért onnan könnyű eljuttatni a floridai tárlatra.

Családja miatt jött vissza Békésbe

Simon-Mazula Tibor festőművész kérdésünkre elmondta­, hogy szülővárosához, Békés­csabához több ponton is ­kötődik, és rendszeresen ­látogat ide. Mivel az alkotó­ és felesége szülei is itt élnek­, ezért jelenleg havonta jár haza. Elárulta lapunknak, hogy San Fransiscóból Magyarországra való visszatérésének egyik fő oka volt családja közelségének hiánya. Továbbá a megyéhez kötik még gyermekkori barátai, élményei és emlékei is, amelyek miatt mindig szívesen utazik Csabára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában