regény

2018.06.10. 16:34

Az Ünnepi könyvhéten debütált Szudár Erika új könyve

A békéscsabai írónő immár harmadik regényével is elkészült, a Fénylő árnyak című könyvvel már az Ünnepi könyvhéten elkezdhettek ismerkedni az érdeklődők.

T.-V. F.

Szudár Erikáról már két korábbi könyve kapcsán is írtunk, ez alkalommal pedig megjelent harmadik regénye is. Ráadásul aki megvásárolja a könyvet, a Degré utcai gyermekotthont támogatja 500 forinttal. Nem meglepő, hogy a könyvhéten az írónő asztalánál mindkét nap tűntek fel csoportok az intézményből, hogy személyesen is megismerkedjenek.

– A Szociális és Gyermekvédelmi Központból Szudár Erika meghívására, öt fiatallal érkeztünk az Ünnepi könyvhét keretein belül megrendezett könyvbemutatóra és dedikálásra. Az írónő minden eladott könyv után támogat bennünket, úgy vélem, az ő társadalmi szerepvállalása példaértékű – nyilatkozta hírportálunknak a helyszínen Szili Ilona szociális és mentálhigiénés csoportvezető. Hozzátette, hogy a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat számára különösen fontos, hogy a fiatalokkal külső helyszínekre, emberek közé menjenek, ezáltal nem csak az elfogadást és a toleranciát segíthetik elő, hanem az intézmény lakóinak a társadalomba való integrációját is.

Középen Szudár Erika, a bal szélen Szili Ilona (A szerző felvétele)

– Új könyv, új gyermek. A Fénylő árnyak a múlt héten jelent meg, az időzítés tökéletes volt, így az Ünnepi könyvhét számomra valóban egy ünnepi esemény, még ha nem is örvend olyan népszerűségnek, mint egy pálinkafesztivál. A Fénylő árnyak cím is utal arra a kettősségre, ami az első két könyvemben is megjelent, konkrét és szimbolikus jelentéssel is bír. A történet visszavisz bennünket egy magyar történelmi dátum időpontjára, október 23.-ára. Ehhez kapcsolódik a főhősnőnek egy röplapnyi írása, melyben megemlítették a Fénylő árnyakat, mely a magyarok célját jelenti. De pontosan ezért az írásáért Amélia, a főhősnő börtönbe kerül. A börtön megváltoztatja az életét, hiszen ott találkozik azzal a férfival, akit később újra elveszít. 16 év múlva találkoznak újra, teljesen váratlanul, hiszen Amélia ekkor már Barcelonában él egy ünnepelt focista oldalán, de ez az üres csillogás nem teszi boldoggá, csak a volt szerelmére tud gondolni, így kétségbeesetten meg akar szabadulni az élettől. Így hozza össze a sors egy magányos hajóssal, akiről kiderül, hogy szintén van takargatnivalója 16 évvel ezelőttről. Ez egy romantikus történet fájdalommal fűszerezve. A borítón is jelentkezik a kettősség: a tenger, ami a szabadságot szimbolizálja, és rajta Amélia rácsok mögött – ismertette a regényt Szudár Erika.

Mint elmondta, azért fordítja jótékony célokra a könyvből befolyó összeg egy részét, mert szociálisan mindig is érzékeny volt, ha csak teheti, csatlakozik hasonló megmozdulásokhoz.

– A Degré utcai otthonnal olyan tekintetben már van korábbról kapcsolatom, hogy ha jótékonysági futást rendeznek a városban, azon mindig részt veszek. A futónagykövettől kaptam segítséget ahhoz, hogy hogyan tudnám az általam elképzelt jótékonysági akciót megvalósítani. A csütörtöki és pénteki napon kilátogattak hozzám az intézetből a gyerekek, kisebbek, nagyobbak is. Megismerhettek engem, megnézték a könyveimet, és nagy szeretettel viszonyultak ehhez a kezdeményezéshez, ez számukra is egy újdonság volt. Jó volt látni, hogy érdeklik őket a könyvek. Az egyik fiú megjegyezte, hogy milyen kár, hogy ő nem szokott olvasni, mire a többiek rögtön felajánlották neki, hogy majd felolvassák a könyvet, hogy ő is megismerhesse, miről írok. Ez hatalmas boldogsággal öntött el – tette hozzá az írónő.

Mint megtudtuk, most sem pihen, már a negyedik regényén dolgozik, mely ezúttal nem mediterrán tájakra, hanem az Északi-sarkkörön túlra, Norvégiába repíti majd el olvasóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában