V. Bábos Drámaíró Verseny

2018.03.23. 14:47

Elkészültek a bábjátékok, megkezdődtek a próbák

Csütörtök este elkezdődött az V. Bábos Drámaíró Verseny Békéscsabán, a Napsugár Bábszínházban. Témája az 1958-as Békés Megyei Népújság hasábjain bújt meg és a Divat Sári tanácsadója címet kapta.

V. E.

A rendezvény idején a bábszínház folyosói megteltek élettel, az írók, rendezők és színészek is igyekeznek egységes csapatokká kovácsolódni – mondta Varga Anna, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeti menedzsere.

Péntek reggelre mindhárom író – Tasnádi-Sáhy Péter, Berg Judit és Szabó Borbála – elkészült egyfelvonásos írásával. Sorsolást rendeztek, melyből kiderült, hogy melyik rendező kinek a darabjával és mely színészcsapattal dolgozik együtt a következő két napban. Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját, Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A csapatok ezután kezdték el a munkát.

A drámaíró verseny zenekara hangol. Ők az elmúlt négy évben egy albumra való dalt zenésítettek meg, és most is arra készülnek, hogy vasárnap reggelre minden darabhoz zenei aláfestést szolgáltassanak. Zajlanak az olvasópróbák, előkerülnek a bábok a raktárból, és jelmezeket válogatnak a csapatok. Közben kirajzolódnak a díszletek és formálódnak a karakterek.

Vasárnap 15 órától pedig előadásra várják a közönséget, ahol már a zsűri tagjai is részt vesznek. Ők már megkapták a megírt drámákat, a bemutatók után pedig a kész előadásokat értékelik majd. A zsűri tagjai Gabnai Katalin – drámatanár és színikritikus –, Sramó Gábor – a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója és rendező –, Jászay Tamás – kritikus –, Zalán Tibor – Magyarország Babérkoszorú-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus és egyetemi tanár – és Kiszely Ágnes – a kecskeméti Cirkóra Bábszínház igazgatója és rendező – lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában