értékmegőrzés

2018.02.14. 17:24

Nem létező orosházi épületeket is ceruzahegyre tűzött

Balogh Örse szeretett szülővárosa régi épületeinek megörökítésére vállalkozott 2010-ben. Maga sem gondolta, milyen nagy munka vár még reá. Úgy tervezte, kétszáz képig meg se áll, végül 111 lett belőle öt év alatt. Saját kiadásban megjelent az Orosháza ceruzahegyen című albuma.

Csete Ilona

A nyári színkör 1915-ből. A magyar királyi ­járásbíróság 1925-ből. Az orosházi községháza az 1800-as évek elején. Vagy a sokak által mostani homlokzatával jól ismert művelődési központ, ami más arcát mutatta a hatvanas, majd a nyolcvanas években. A Hangya Szövetkezet áruházának 1922-ben megismert sarki épülete ma is a vásárlókat szolgálja, a külcsínben történt változás után. Emlegetjük, de már alig látni a napsugaras oromzatú házakat. A ­Lehel és a Szentesi utcán Balogh Örse ráakadt kettőre is, megörökítette. Ahogy a Pannónia Szálló és Vendéglőt, a volt Diana gőzfürdőt. Igaz, ezeket már csak ­képeslapokról…

Megannyi élmény, ismerős hely, emlék tör fel a színes pasztellképek láttán. ­Némelyik az első rácsodálkozás után elgondolkodásra késztet. Mennyi helyi épített érték, ami mellett nap mint nap elmegyünk. Vagy aminek már a nyomát se látni. No, ez az album arra is jó, hogy ­leporoljuk emlékezetünket és nosztalgiázzunk.

Balogh Örse tett arról, hogy megmaradjanak ezek az értékek. Először megálmodta, majd párjával útra kélt. Mint egy igazi, családi vállalkozás! Ő fényképezett, otthon pasztellceruzáival pedig megörökített minden apró részletet. Társa, az életben és alkotói munkában egyaránt, Verasztó­ Antal, az épületek múltját kutatta fel. Vajon miért? Az Orosháza ceruzahegyen című, ­saját kiadásban megjelent ­album apropóján kérdeztük.

– Nagyon sokáig távol éltem szülővárosomtól. Amikor 40 év után hazatértem, úgy éreztem, adnom kell valami maradandót Orosházának. Még az írásnál is régebbi szerelem a rajzolás, a festés. Gyerekként ragadtam ecsetet. Sokáig ­tanácstalan voltam, mit is csináljak. Végül úgy határoztam, annyi szép épülete van szülővárosomnak, megörökítem őket a magam módján. Olajjal szerettem festeni, de erre az aprólékos felületkidolgozásra az nem volt alkalmas. Ezért választottam a pasztellceruzákat a speciális papírral. Csodákra képes ez a párosítás – mesélt a technika- és témaválasztásáról az alkotó.

– A végső elhatározás akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az evangélikus egyház meghirdetett egy kiállítást A mi templomunk címmel. ­Erre készült el az első ­három kép – mesélte tovább történetét. Elismerte, rengeteg munkát igényelt a helyszínen való­ „tényfeltárás”, amikor apró részletek, például a polgárházak díszítéseinek ­kidolgozásához volt szükség újabb és újabb fotókra, személyes bejárásra.

– Rajzoltam a helyszíneken, mert semmit nem bíztam a véletlenre. Törekedtem az aprólékos kivitelezésre, miközben beleéltem magam a kor hangulatába, hiszen olyan jó volt visszarepülni az időben. Minden ház ezernyi titkot őriz, amiből nekünk is jutott néhány. A párom a nyomukba eredt.

– Létező s már csupán egykori, megsárgult fényképekről vagy egykoron patinás, de ma már más funkciót ellátó­ ingatlanokról van szó. Hatalmas munka volt elsétálni egyikhez, másikhoz. Igyekeztem hosszabb, rövidebb írásokban nyomot hagyni az utókornak. Feldolgoztam az épületek történetét. Izgalmas időutazás volt ez számomra, számunkra – ­tette hozzá Verasztó Antal, akiről azt hihetné az ember, helytörténészként már mindent tud Orosházáról, ismerős neki minden ház, minden utca.

– Örse 111 képe egy teljes kiállítási anyagot képez. Várjuk, mikor s kinek jut eszébe, hogy a helytörténeti szempontból is értékes anyagot egyben mutassa be. Az én gyűjtőmunkám egy dossziéba és a fiókba került. Egyelőre.

Balogh Örse könyvben is kiadott pasztellrajzain megörökítette Orosháza régi épületeit, Verasztó Antal helytörténész a házak múltját

kutatta, majd dossziéba rendezte az értékes információkat a jövő generációi számára. A szerző felvétele

Villák, szállók, házak

Volt egy Rajz-villa Gyopároson­. Első tulajdonosa után a Rácz-­villa nevet kapta, a 30-as években dr. Rajz Miksa ­orvos vásárolta meg. Után már Rajz-villa néven vált ismertté­. A megvizsgált gyűjteményekben mindkét névvel ellátott ­levelezőlapok is fennmaradtak. A villa azonban sajnos nem.

A nyári színkör épülete is a múlt homályába vész. A Szen­tesi úton állt, 1902-ben épült az orosháziak kedvelt szórakozóhelye. Végül 1915-ben lebontották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában