segítség

2018.04.14. 10:24

Egyedül Zsolt mert cselekedni, amikor meglátta a rohammal küzdő nőt

A múlt héten szombaton, a déli órákat követően Békéscsabán, a Luther utcán lett rosszul egy idős asszony, aki a biciklijéről leesve az úttesten kapott epilepsziás rohamot. A forgalom feltorlódott, többen megálltak, de senki nem mert közbeavatkozni a vergődő test láttán.

B. A.

Egy kollégájával Fekécs Zsolt is arra járt, aki nem tudta tétlenül nézni az esetet, erőt merített, és egy másik járókelővel közösen a nőt az úttestről levitték, majd stabil oldalfekvő helyzetet alkalmazva várták az időközben riasztott mentők segítségét.

– Gyorsan megálltam az úttest közepén, bekapcsoltam a vészvillogót, és a néni segítségére rohantam, mert senki sem akart megállni. Egy kedves hölgy közben hívta a mentőket. Egy fiatalember is oda jött, akinek a segítségével lehúztuk a nénit a járdára. Rosszul nézett ki, féltem, hogy megfullad. ­Nagyon megijedtem. Eszembe jutott, hogy egy korábbi munkahelyemen elvégeztem egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, így stabil oldalfekvésbe helyeztem, és reménykedtem, hogy mire kiérnek a mentők, minden rendben lesz. Ahogy fogtam és tartottam a nénit, kis idő után rendesebben vette a levegőt is, megnyugodtam. Ahogyan odaértek a mentők, már jó kezekbe került – idézte fel az esetet Fekécs Zsolt.

Fekécs Zsolt elsősegély-tanfolyamon tanulta a mentést Fotó: I. Gy.

Hozzátette, nem hősködni akart, és rosszulesett számára az emberek közömbössége, amit a helyszínen tapasztalt. Mint említette, valaki azt hitte, ittas volt a hölgy, azért esett el.

– Nem szabad ilyen helyzetben egyedül hagyni a beteget, mert akár bele is halhat. Most már tudom, hogy sokat segített az elsősegély-tanfolyam – hangsúlyozta a férfi, aki egy munka miatt költözött a megyeszékhelyre Gyomaendrődről.

Az idős hölgy kivizsgálása után kiderült, sajnos sokkal súlyosabb a probléma, mint amire számítottak. A férfi egy szál virággal a kezében meglátogatta a hölgyet, akinek a lánya lapunkon keresztül is megköszönte a segítséget.

– Zsolt segítsége nélkül édesanyám valószínűleg meghalt volna ott, az utcán. Szerencsére tudta azt is, mit kell ilyenkor tenni, és remekül helytállt. Sajnos, nagyon sokan elmentek mellette, nem törődve azzal, hogy nagy veszélyben volt. Azóta több vizsgálaton is átesett, és kiderült, hogy a rohamot agyi daganatáttétek okozták. A kezelése megkezdődött, a körülményekhez képest jól van – árulta el Filipinyi Hajnalka. Hozzátette, édesanyja­ nagyon megörült, amikor a kórházban a fiatalember meglátogatta, és virágot vitt neki.

Kárász László vezető mentőtiszt lapunknak elmondta, sajnos, az epilepsziás rohamok elég gyakoriak, mint ahogyan az is, hogy a legtöbben nem mernek beavatkozni, ha rohamot kapott embert látnak maguk előtt.

– Közterületi rosszullétnél, ha ilyen görcsös rohamot lát valaki, akkor először is meg kell győződni arról, hogy biztonságos-e a helyszín. Amíg tart a görcsroham, addig a legfontosabb a fej védelme, ami úgy megoldható, hogy a kezünket vagy egy ruhadarabot közvetlenül a beteg feje alá teszünk, hogy ne közvetlenül a betonba üsse. Akár néhány percig is tarthat a görcsroham, ezt követően a beteg eszméletlen állapotba kerül, ezért azonnal ellenőrizni kell a légzését. Ha van, akkor stabil oldalfekvő helyzetbe kell tenni a beteget a mentők érkezéséig – fejtette ki Kárász László.

A fiatal férfit a kutyája tette szociálisan érzékennyé, segítőkésszé

Fekécs Zsolt lapunknak ­elmondta, néhány évvel ezelőtt egy kis vizsla gazdája­ lett, onnantól kezdve gyökeresen megváltozott az élete.

– Az akkor hozzám került­ kis törpe olyan hatással volt rám, hogy elkezdtem máshogy látni dolgokat. Például már nem pánikolok attól, ha látom, hogy valaki­ bajba került, legyen szó akár emberről vagy állatról, olyankor megpróbálok segíteni. Mindennap, ahogyan a kutya velem volt, ­elkezdtem jobban értékelni dolgokat. Pedig nem beszél, nem bánt, nem kell neki sem pénz, sem új ruha, sem új kocsi, egyedül a szeretetemre van szüksége, vagy hogy elvigyem sétálni, megsimogassam, vagy csak egyszerűen eldobjak neki egy talált botot a gáton. Azt hiszem, a kutyám által megtanultam jobban figyelni másokra, segítőkészebbé váltam – vallotta ­Fekécs Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában