felújítás

2018.01.21. 10:39

A plafonig érnek az állványok a békéscsabai nagytemplomban

Javában zajlik a megyeszékhely központjában álló és Közép-Európa legnagyobbjaként jellemzett evangélikus nagytemplom felújítása. ­Jelenleg a külső szemlélő­ számára is igen látványos a munkálat, az épület ­körül ugyanis teljes magasságig állványokat húztak fel a felújításon dolgozó szakemberek.

Busi Ottó

Mint ahogy ­arról korábban beszámoltunk, több mint 800 millió forint kormányzati támogatásból és gyülekezeti segítséggel újul meg a templom. Emellett két másik, a Békéscsabai Evan­gélikus Egyházközséghez tartozó épületet is felújítanak, így a jaminai templom és gyülekezeti ház, valamint a ­Hunyadi téren lévő magtár megszépítése, átalakítása is az összegből valósul meg.

– Ez utóbbi egy ifjúsági központ lesz, amelynek fő célja, hogy a gyerekek az iskola és az egyház mellett egy olyan biztos pontra és helyre leljenek, ahol kiteljesedhetnek és megvalósítják önmagukat – mondta el Kutyej Pál evangélikus lelkész. Ahogy fogalmazott, a templomok felújítása a múltra és annak ápolására, az ifjúsági központ pedig már a jövőre fókuszál.

Hozzátette, a nagytemplomban és a jaminai templomban egyaránt megújul a tető, a falakat megvágják és szigetelik, a vakolatot cserélik, a nyílászárókat, a faszerkezeteket és a takaró kőlapokat restaurálják. A belső térben teljes aljzatcsere, burkolás, villanyszerelés és festés lesz. A nagytemplomra pedig csatorna is kerül – amit eddig nem engedélyeztek –, és természetesen a külső falak is festve lesznek.

– A nagytemplomnál majdnem kész a falszigetelés, kivéve­ a két toronypillért, ahol kis akadályba ütköztek a szakemberek, ugyanis furcsa mód a pillérekben teljes köveket találtak, és ezt nem tudta megvágni a gép. Így még lejjebb kellett menni és ott elvégezni a munkát és a szigetelést. Jelenleg a külső lábazati kövek restaurálása és visszahelyezése zajlik – számolt be az aktuális munkálatokról Kutyej Pál.

De nemcsak kint, hanem bent is állványok magasodnak. A belső térben a nagy állványzati rendszer egészen a plafonig ér, és ott már festenek, ezt hamarosan be is fejezik, majd jönnek a külső falak. Ha mindezzel végeznek, kezdődhet a többi rész festése és a betonozási munkálatok. Közben az asztalosok kiszerelik és felújítják a nyílászárókat, az ácsok pedig javítják a tetőt, jó idő esetén elkezdik a héjazat cseréjét.

– Valószínűsíthetően ­nyáron szenteljük a templomot – árulta el a lelkész. Elmondta még, hogy a jaminai templom elkészült, ott jelenleg a gyülekezeti ház belső gépészeti munkálatai zajlanak, a magtárnál pedig ezekben a napokban lesz a területátadás, így várhatóan tavasszal mindkettőt birtokba lehet venni.

 

Fotók: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában