kiállítás

2018.01.22. 17:30

Menyegzői ruhákból nyílt látványos tárlat Békésen

Különleges ruhagyűjteményi kiállítás nyílt A XX. század menyegzői öltözékei címmel a napokban a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban – tájékoztatta lapunkat a művelődési intézmény.

P. G.

A kulturális központ még 2017-ben indított lakos­sági esküvőiruha-gyűjtési akciót­, amivel gyakorlatilag támogatták a Békési Ella elnökletével működő Bélmegyeri ­Hagyományápoló Egyesület tevékenységét. A szervezet fő célkitűzése egyébként éppen nemzeti lakodalmi kultúránk feldolgozása és bemutatása. Ennek az összefogásnak az eredményeként, valamint a támogatók által nyújtott segítségnek köszönhetően valósulhatott meg a tárlat Békésen.

Beküldött fotó

A kiállítás fővédnöke, dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében hangsúlyozta: támogatja és fontosnak tartja az egyesület tevékenységét. Kifejtette­, reményei szerint a jövőben egy vándorkiállítás keretében más településeken is megtekinthető lesz ez a látványos anyag. A köszöntőt­ követően Szojka Petronella néprajzos muzeológus nyitotta meg a kiállítást.

– Ahány történelmi korszak, annyiféle menyasszonyiruha-stílus váltotta egymást, a XX. században viszont a ­ruhák folyamatosan átalakultak – emelte ki a szakember kortörténeti összefoglalójában.

A megnyitón a Belencéres Néptáncegyüttes Utánpótlás Csoportjának Gyermeklakodalmas című műsorát láthatták a látogatók. A díjmentesen megtekinthető kiállítás február 19-ig – az intézmény nyitvatartási idejében –

tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában