lomtalanítás

2018.04.24. 06:53

Májusban lehet megszabadulni a felesleges dolgoktól Békéscsabán

Egy háztartásban jelentős mennyiségű hulladék halmozódhat fel, amit a gyűjtőedényekbe nem dobhat be az ember, például a mérete­ miatt. Ezek elszállítására hirdet lomtalanítást a békéscsabai Hulladékgazdálkodási Kft. (Tappe) évente kétszer, tavasszal és ősszel.

Vásári Erzsébet

Tavaszi nagytakarítás.

Forrás: MW archív

A Tappe tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen legközelebb május 12-én és május 19-én várható lomtalanítás. Az előbbi időpontban Jaminában (a Szarvasi út–­Budapest vasútvonal–­Kereki utca által határolt terület), a Kenderföldeken, Mezőmegyeren, Gerlán, Fényesen, valamint a Szója és a Meteor utcában gyűjtik be az ingatlanok elé kitett hulladékot. Az utóbbi napon pedig a belvárosban, az I., II., III., IV., VI. kerületben, Vandháton, a Béke-kertekben, a Keleti-kertekben, a Borjúréti-kertekben és a Kastély-szőlőkben.

Ilyenkor lehetőség van megválni a feleslegessé vált kidobni­valótól (például: bútor, lakberendezési tárgy, szőnyeg), amelyek a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedények méreteit meghaladják. Nem szállítják el azonban lomtalanításkor a naponta képződő háztartási, ipari­ és mezőgazdasági tevékenységből származó, veszélyes és elektronikai hulladékot. Továbbá az építési törmeléket, az autógumit, az autó­roncsot és a zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb) sem – tájékoztatott a Tappe Kft.

A gyűjtőedények méreteit meghaladó hulladékot is elviszik ilyenkor. Illusztráció: MW

Az ügyfélszolgálaton kérdésünkre elmondták, a veszélyes hulladékok leadására­ a lakosságnak az őszi lomtalanításkor nyílik lehető­sége. Ezen belül az elektronikai hulladék és a gumiabroncs leadására a kijelölt gyűjtőpontokon van lehetőség, melyek várhatóan a jaminai orvosi rendelők melletti parkoló (­Batsányi utca), a Malom tér és a FECO-FERR-FÉM Bt. telephelye: 5600 Békéscsaba, Hajnóczy utca 10. lesznek.

A festék-, lakkhulladék; a szerves oldószerek (amelyek festékek eltávolításából keletkeznek); a veszélyes anyagokat tartalmazó, hulladékká vált toner és festékek, tinták, ragasztók, növényvédő szerek, olaj és zsír, fénycsövek és izzók a FECO-FERR-FÉM Bt. telephelyén adhatóak le.

A városüzemeltetési osztálytól a témával kapcsolatban megtudtuk, hogy a lomtalanítás a közszolgáltatás része, és kizárólag azok vehetik igénybe, akik ennek díját megfizetik. Tehát a lomtalanítás a háztartásokban keletkező hulladékok szervezett elszállítását jelenti, és nem az illegális hulladéklerakó helyek felszámolását. Amennyiben utóbbi nem a közterületen van, akkor a terület tulajdonosa köteles a szemét elszállításáról gondoskodni. Ezek feltárása folyamatosan zajlik a városban, és a rendelkezésre álló anyagi ­keretek függvényében történik meg felszámolásuk. Helyi civil szervezetek is rendszeresen szerveznek ilyen akciókat, valamint az évente megrendezésre kerülő „TeSzedd!” mozgalom is az illegális hulladéklerakók megszüntetésére irányul.

A veszélyes hulladékokat és az elektronikai hulladékokat nem lehet kihelyezni a köz­területre, mert környezetre­ ártalmas szennyezőanyagokat tartalmazhatnak. Ezért ezeket az anyagokat engedéllyel rendelkező átvevőkhöz kell elszállítani. Több éve már az őszi lomtalanítás során az önkormányzat saját költségén szervezi meg a lakosság által kiselejtezett veszélyes hul­ladékok begyűjtését, amely például az elmúlt év őszén csaknem 4 millió ­forint költséggel járt. Az építési és bontási hulladékokat pedig a ­Békéscsabai Regionális Hulladékkezelőműbe kell beszállítani, ahol a mérlegelést követően ki kell fizetni az ártalmatlanítás költségeit.

Bűncselekményt követ el az, aki illegálisan helyez el hulladékot

Ha valaki úgy helyezi ki a hulladékait, hogy az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, számolnia kell cselekményének jogkövetkezményeivel. Nemcsak veszélyez­teti a környezetet, hanem az illegális hulladék elhelyezésével bűncselekményt valósít meg.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen költségekkel jár ezeknek az illegális lerakóknak a felszámolása, hiszen ezt az összeget más, a társadalom számára hasznosabb beruházások megvalósítására lehetne fordítani (járdaépítésre vagy épületfelújításra).

Az előzőekre tekintettel, ha valaki a közterületen illegális hulladékelhelyezést tapasztal, bejelentést tehet a rendőrségen, valamint a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályán, a közterület-felügyelet és mezei őrszolgálat munkatársainál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában