BÍRÓSÁGI TÁRGYALÁS

2019.06.25. 17:14

Jogerős ítélet született a csorvási horrorbaleset ügyében

A Gyulai Törvényszék, mint másodfokú bíróság múlt héten megtartott nyilvános ülésén helybenhagyta a közúti baleset okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt G. J. J. vádlott és társa ellen indított büntetőügyben a Békéscsabai Járásbíróság ítéletét. A Békéscsabai Járásbíróság tavaly november 15-én bűnösnek mondta ki az elsőrendű vádlottat közúti baleset okozásának vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében.

Papp Gábor

Illusztráció: Shutterstock

A járásbíróság a férfit 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú bíróság a másodrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott 2016. február 12-én Csorváson közlekedett egy lassú járművel, melyben utasként tartózkodott a másodrendű vádlott. Velük azonos irányba haladt kerékpárral a sértett, aki kerékpárjával egyensúlyát vesztette, és az úttestre esett. Mivel a vádlott nem a kellő körültekintéssel vezetett, nem észlelte időben a földön fekvő sértettet, és elütötte őt. Az elsőrendű vádlott az elütést észlelve megállt, és mindkét vádlott kiszállt a járműből. A sértettet az úttest jobb szélén lévő kerékpárja mellé fektették úgy, hogy a sértett teste részben az úttesten maradt.

Ezt követően a vádlottak a helyszínt segítségnyújtás nélkül elhagyták. A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. Közvetlenül a baleset után egy arra haladó gépkocsi az úttesten hagyott sértettet hirtelen balra kormányzással tudta kikerülni, és emiatt összeütközött egy szemből érkező autóval.

Az elsőfokú ítélettel szemben az elsőrendű vádlott és védője, illetve a másodrendű vádlott jelentett be fellebbezést felmentés érdekében. A Békés Megyei Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A másodfokú bíróság az ítélet felülbírálata során megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályok maradéktalan betartásával folytatta le a bizonyítást, illetve ügyfelderítési és indokolási kötelezettségének is eleget tett. Mindenre kiterjedő részletességgel, az iratok tartalmának megfelelően, és logikusan mérlegelve adott számot arról, hogy a vádlottak tagadásával szemben mely bizonyítékokat fogadta el. Ezért a felmentést célzó fellebbezések eredményre nem vezethettek, mivel megalapozott tényállás esetén nincs törvényi lehetőség a bizonyítékok eltérő mérlegelésére.

A törvényszék megállapította továbbá, hogy az elsőfokú bíróság helytálló következtetést vont le a vádlottak bűnösségére, illetve az általuk elkövetett bűncselekményeket is törvényesen minősítette.

Az ítélet jogerőre emelkedett

A vádlottakat érintő joghátrány felülbírálata során az volt megállapítható, hogy az elsőfokú bíróság a vádlottak által elkövetett bűncselekmények tárgyi súlyához, és a személyükben rejlő társadalomra veszélyesség fokához igazodó, mégis mértéktartó joghátrányt alkalmazott, így annak enyhítésére nem talált indokot a másodfokú bíróság. Súlyosításra pedig nem kerülhetett sor, tekintettel a súlyosításra irányuló fellebbezés hiányára.

Az elsőfokú bíróság ítélete a Gyulai Törvényszék, mint másodfokú bíróság határozatával június 20-án emelkedett jogerőre.

Előzmények:

Borítókép: Shutterstock illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában