gyalogos-átkelőhely

2018.09.15. 11:25

Elsőbbséget kell-e adni a szándéknak?

Nemrégiben egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy sokszor nem egyértelmű, mikor kell elsőbbséget adni a zebránál várakozó gyalogosok számára. Megkérdeztük Dobókői Györgyöt, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyeztetési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetőjét ezzel kapcsolatban.

Busi Ottó

Mint megtudtuk, a KRESZ szerint a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Ugyancsak a KRESZ mondja ki, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. A KRESZ rendelkezései alapján a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.

Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a zebra előtt meg is tudjon állni.

A zebráról való lelépés szabályait a KRESZ rögzíti. /Illusztráció: Lehoczky Péter/

– A jogszabályból adódóan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet a jármű vezetője olyan tempóval kell megközelítse, hogy a gyalogos részére egyértelmű legyen, ha a zebrára lép, akkor a jármű vezetője meg fog tudni állni, elsőbbségadási kötelezettségének eleget téve. A megközelítés tempójának mértéke jól kell mutassa az elsőbbségadási szándékot. A gyalogosok kötelesek a lelépés előtt az áthaladás veszélytelenségéről meggyőződni. A jármű vezetője, ha kell, megállással ad elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre lelépett gyalogos részére.

A gyalogos addig nem léphet le a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre, amíg a lelépést és az áthaladást veszélyesnek ítéli meg – mondta el lapunk megkeresésére Dobókői György.

A tájékoztatásból az is kiderült, jogszabály szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt álló és várakozó gyalogossal szemben nincs elsőbbségadási kötelezettsége a jármű vezetőjének csak abban az esetben, ha a gyalogos lelépett a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában