makett

2018.06.23. 15:24

Elismerést hozott a Victory sorhajó Tobai Zsolt számára

Az ifjúsági kategória második­ helyén végzett Tobai Zsolt a Jászberényben megtartott XII. Makettinfo Kupa – Hara István-emlékversenyen a közelmúltban. A békési fiatalember az angol királyi haditengerészet HMS Victory elnevezésű, háromárbocos, 104 ágyús sorhajójának makettjét készítette el több hónapos munkával, és mutatta be a megmérettetésen.

Papp Gábor

A HMS Victory a kor legmodernebb, legjobban felfegyverzett hadihajójának, az akkori csúcstechnológiának számított a 18. században, és az 1805-ös trafalgari csatában is szerepet kapott – árulta el a Szegedi Kis István Református Gimnázium diákja azt, hogy miért döntött több mint egy évvel ezelőtt e makett elkészítése mellett.

Mint megtudtuk, a hajó elsősorban a tanszünetekben, ­illetve hétvégéken épült olyan módon, hogy Tobai Zsolt a belső szerkezetét teljes egészében maga tervezte. A külső részt pedig fényképek alapján rekonstruálta, így született meg az eredetihez képest százszoros kicsinyítésű vízi jármű. A munka az előző év nyarán kezdődött, és nem sokkal a június elejei jászberényi kupa előtt ért véget.

Tobai Zsolt több hónapos munkával készítette el a HMS Victory hajó makettjét. /Fotó: Lehoczky Péter/

A fiatalember lapunknak elmondta, alapanyagként elsősorban jól megmunkálható bo­rovi, valamint lucfenyőt használt. Zsolt és az édesanyja, Varga Anikó egyébként az elmúlt években egy kis műhelyt alakított ki az otthonukban a tehetség számára, így a HMS Victory­ is már ott kelt életre. Érdekesség, hogy a jászberényi programon egyedül a békési fiatalember mérette meg magát fából készült alkotással, amihez még indulás előtt egy hungarocelltalapzatot is összeállított, hogy a hajómakett biztonságban eljusson a kupa helyszínére.

– Rengeteg kiállító jött el a versengésre, és szép számú érdeklődő tekintette meg a versenymunkákat – számolt be már az ott szerzett tapasztalatairól az alkotó. Tobai Zsolt a kupán az egyéb kategóriában ezüst minősítést, illetve ifjúsági kategóriában a második helyet érdemelte ki. Az érmen és az oklevélen kívül egy harcijármű makettjét is átvehette jutalmul. Utóbbit természetesen neki kell majd összeraknia, összeállítania.

A Szegedi Kis István Református Gimnázium tanulója közben újabb ötleten töri a fejét. A legfrissebb terve, hogy elkészíti a Tigris, a második világháború egyik leghíresebb és leghatékonyabb nehézpáncélosának makettjét.

– Várhatóan már a nyáron elkezdem a munkát, ami ismét több időt vesz majd igénybe. Egyelőre fényképeket nézegettem az interneten, majd az adatgyűjtést követheti a tervezés – mondta lapunknak. A gimnázium 11. évfolyamát ősszel kezdő tanulónak egyébként nem ez volt az első alkotása, már kiállításokon is részt vett. Kézügyességét és tervezőkészségét dicséri egyebek mellett a Naszád magyar hadihajó, a Caravella és a 2 méter 50 centiméter szárnyfesztávolságú, 2 méter törzshosszúságú Fokker Dr 1 német vadászgép mása, amit napjainkban is karban tart.

Tobai Zsolt egyébként mehatronikai mérnöknek készül, ami elsősorban robotikával; a gépészet, az elektronika, elektrotechnika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációjával foglalkozik. Kissé ehhez kapcsolódva egy újabb elképzelése makettjeinek mozgathatóvá tétele.

A Nyilas Misi program ösztöndíjasa

A fiatalember személyesen és az interneten, főleg a Face­bookon keresztül is rengeteg kedvező visszajelzést, valamint biztatást kap. Emellett második alkalommal nyerte el a Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi-ösztöndíját, amely a tehetséges fiatalokat segíti iskolájuk ajánlására. A program képviselői a közelmúltban náluk jártak, és kisfilmet forgattak Tobai Zsoltról, hogy a sorsán, a munkáin keresztül népszerűsítsék a Nyilas Misi Ösztöndíj Programot. A támogatás sokat jelent a fiatal számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában