Magyarbánhegyes

2018.10.15. 18:18

Díszpolgári címet kapott a gyógyító és a néptanító

Magyarbánhegyesen óránként történt valami hétfőn a település központjában. Felavatták a polgármesteri hivatal felújított épületét, majd összeült a képviselő-testület, azt pedig a díszpolgári címek átadása követte.

Cs. I.

Hozzátartozókkal, barátokkal, magyarbánhegyesi lakosokkal megtelt a községháza nagyterme, ahol a képviselő-testület döntését kihirdette Sódarné Varga Gyöngyi polgármester. Az idei évben ugyanis két díszpolgári cím átadásáról született határozat.

Olyan magyarbánhegyesieket díjaznak, akik többet tesznek s tettek embertársaikért, kiemelkedőbbet alkottak. Életük példa, munkásságuk követendő. Olyan emberek ők, akik másokért dolgoznak, nem ismerve lehetetlent.

Először dr. Szikszai József kapta meg a címzetes főorvosi címet, majd átvehette a díszpolgári oklevelet és az emlékplakettet. A település háziorvosa 1970-ben szerezte meg orvosi diplomáját, 1975 óta gyógyítója a községnek, nyugdíjasként is aktív máig. Közéleti szerepvállalása, társadalmi tevékenysége jól ismert Magyarbánhegyesen.

Gönczöl Anna és dr. Szikszai József /A szerző felvétele/

– Nem csak gyógyítani, hanem tisztelni is kell az embert. Én ezt tettem évtizedeken át, én most viszonzást kaptam – fogalmazott meghatottan a díj átvétele után a település gyógyítója.

Posztumusz díszpolgári címet adományozott Magyarbánhegyes képviselő-testülete Gönczöl Imre néptanítónak. Élete munkásságát a polgármester ismertette a megjelentek előtt (az 1974-ben elhunyt népművelő, néptanító népes családja is jelen volt a hétfői ünnepségen).

Az 1925-től több állomáshelyen is dolgozó tanyasi tanító igazi lámpás volt. Békés megyében Nagykamaráson, majd Kunágotán tanított, 1940-ben került Magyarbánhegyesre, ott ment nyugdíjba 1964-ben. Nyolc gyermeke született, öten az ő hivatását választották. Lányai, unokái képviselték a családot, vették át a díjat és emlékeztek a családapára, a tanítóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában