E-hulladékok gyűjtése

2018.01.22. 10:15

Az újrahasznosításra hívják fel a figyelmet

A gyártók­nak, a forgalmazóknak kötelező a hulladék visszavétele, az összegyűjtött hulladékot hasznosítaniuk kell. Ebben nyújt segítséget az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. A társaság 191 ilyen céggel áll kapcsolatban.

Cs. I.

Világíts rá! címmel hirdetett pályázatot a Világítástechnikai Társaság, hogy felhívja a figyelmet a lámpák és világítótestek (izzók, fénycsövek) szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára. Nagy János, a társaság elnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, ezt a Földművelésügyi Minisztérium támogatta 2,2 millió forinttal. Kovács Béla, az e-hulladékok szervezett gyűjtésének és hasznosításának koor­dinációjával foglalkozó

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: uniós előírás és kormányrendelet is szabályozza az elektronikai, a világítástechnikai termékek gyűjtését. A gyártók­nak, a forgalmazóknak kötelező a hulladék visszavétele, az összegyűjtött hulladékot hasznosítaniuk kell. Ebben nyújt segítséget az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. A társaság 191 ilyen céggel áll kapcsolatban.

– Tavaly 600 tonna fényforrást hasznosítottunk újra, ami az országban évente eladott lámpák 60 százaléka. A lakosság és az önkormányzatok szemléletformálásával lehetne tovább javítani – tette hozzá Kovács Béla. Elhangzott: a kiégett fénycsövek, az energiatakarékos lámpák (a higany miatt) veszélyes hulladékok. A szelektíven gyűjtött kiégett fényforrásokból visszanyerhető másodlagos nyersanyag.

– A lakosság országszerte 14 ezer gyűjtőponton, 20 ezer gyűjtőedényben adhatja le a tönkrement lámpáit. A kiégett fényforrásoktól a kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, barkácsáruházakban) elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulhatnak meg az emberek a legkönnyebben.

A Világíts rá! című pályázaton minden 10. életévét betöltött pályázó részt vehet. A pályaműveket (vers, dal, rajz, vagy háromperces videó) február 23-áig beküldhetik a [email protected] címre, postán az MEE Világítástechnikai Társaság címére. Egyének, csoportok és iskolai osztályok is indulhatnak. Az eredményhirdetés március 21-én lesz. Az első három helyezett 50 ezer és 5 ezer forint közötti értékű vásárlási utalványt nyerhet, a nyereményeket az Electro-­Coord Magyarország Nonprofit Kft. finanszírozta. A nyertesek névsorát zsűri határozza majd meg, melynek elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában