MCC

2024.04.11. 15:33

FIT Kaland vezetett Mátyás udvaráig - galériával

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) FIT Kaland elevezésű tehetségversenyének Békés vármegyei résztvevőit köszöntötték csütörtökön délelőtt az MCC békéscsabai kirendeltségén. A negyedikes általános iskolás diákok Mátyás király udvaráig „utazhattak” a FIT Kaland feladatainak segítségével.

Papp Gábor

A FIT Kaland keretében nagyon látványos munkák készültek Fotó: Bencsik Ádám

Salló Szonja, a Fiatal Tehetség Program régiókoordinátora elmondta, a FIT Kaland Kárpát-medencei tehetségkutató verseny, amelyet a MCC Fiatal Tehetség Programja minden évben megrendez. 

FIT Kaland
A FIT Kaland keretében nagyon látványos munkák készültek Fotó: Bencsik Ádám

 

FIT Kaland: idén is nagyon sokat jelentkeztek

– Idén is nagyon sokan jelentkeztek a megmérettetésre. Békés vármegyéből hat csapat képviseltette magát a kihíváson, Békéscsabáról a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Baptista Általános Iskola indult, Gyuláról az Implom József Általános Iskola, illetve Nagyszénásról a Czabán Samu Általános Iskola pedig két-két csapattal állt rajthoz a megmérettetésen – árulta el Salló Szonja.

Idei témaként Mátyás király korát és az uralkodó udvarát jelölték meg a szervezők. Egyik feladatként egy ma használatos terméket kellett „visszavinni” a 15. századig, egy olyan dolgot, ami abban az időszakban még nem létezett, és azt a király reprodukálhatta, eredménnyel használhatta. Emellett makettet és jelmezeket kellett készíteni újrahasznosított anyagokból, valamint meséket kellett írni. Mindehhez leírást és videókat is kellett készíteniük. A versengésen negyedikes diákok vehettek részt, csapatonként hárman.

 

Több területet ölelt át a projektmunka

Dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese elmondta, a FIT Kaland a Fiatal Tehetség Programnak egy tehetségversenye, amely kifejezetten negyedik osztályos diákokat szólít meg.

– Olyan csapatversenyről van szó, amelynek keretében tantárgyakon, különböző területeken átívelő megoldásokon keresztül tudnak a fiatalok különböző projektmunkákat létrehozni – tette hozzá az MCC szakmai főigazgató-helyettese. – Az idei és tavalyi versenynek is fontos része volt, hogy a pedagógusokat, illetve a felkészítőket is minél jobban bevonják a kommunikációba, és a verseny részesei legyenek. A résztvevő diákok a saját iskolai tanulmányaikon túl, kicsit jobban érdeklődnek a világ dolgai és összefüggései iránt, és van kedvük egy egész nagy, kitartást igénylő, több hónapon át tartó csapatversenybe bekapcsolódni.

A Békés vármegyéből induló hat csapat fiataljai, pedagógusaik és szüleik csütörtökön egy regionális díjkiosztón vehettek részt. Dr. Constantinovits Milán hangsúlyozta, minden csapat és felkészítő joggal lehet büszke a diákok teljesítményére, mert olyan produkciókat mutattak be, amely középiskolásoktól is megsüvegelendő lenne.

A köszöntőn láthatóvá vált, hogy a gyerekek milyen ötletes maketteket és jelmezeket formáltak meg, s nagyon érdekes volt, hogy mit is juttattak volna el Mátyás királynak. Egyebek mellett a szemüveget, a kötelező oktatási rendszert, egy zsák krumplit, amit Európában akkoriban még nem ismertek, a telefont és a traktort vitték volna vissza az időbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában