Helytörténet

2024.03.30. 08:59

Szomszédolás: Kevermes és Kisiratos elmélyíti kapcsolatait

Kevermes és Kisiratos hosszú idő óta ápolnak baráti viszonyt egymással. Hivatalos és civil kapcsolatok is jellemzik őket. A napokban Almási Gábor, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola történelem-angol szakos tanára tartott előadást Kisiratos történetéről a kevermesi Sina vendégházban.

Csete Ilona

Kevermes és Kisiratos községek hosszú idő óta ápolnak baráti viszonyt egymással. A személyes jellegű kapcsolatok mellett az elmúlt két évszázadban gazdasági, közigazgatási és vallási összefonódások is voltak. Mindezt a trianoni határmegállapítás sem befolyásolhatta – tájékoztatott dr. Bozó László kevermesi helytörténész.

Kevermesen bemutatkoztak a kisiratosiak. Fotó: Facebook

Lantos Zoltán polgármester köszöntötte az érdeklődőket. A helyiek mellett érkeztek Dombiratosról és Kisiratosról is vendégek. Ezután dr. Bozó László elevenítette fel a két település számos kapcsolódási pontját.

Az előadás Kisiratos első említésétől napjainkig mutatta be a falu történetét, kiemelve a fontosabb eseményeket, személyeket. Az előadó hosszasan beszélt Páter Godó Mihályról, iskolájuk névadójáról és az ő rendkívül kalandos, nehéz életéről. Megtudta a hallgatóság, hogy a településen nemrég átnevezték az utcákat. Azóta – nagy örömükre – az utcák egy része helyi kötődésű személy nevét viseli.

A kevermesi meghívásnak az volt a célja, hogy az egymáshoz ezer szállal kötődő települések ismét szorosabbra fűzzék kapcsolatukat. Megállapodás született arról, hogy egy hasonló esemény keretében Kisiratoson bemutatkozik Kevermes is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában