Szarvas

2024.03.25. 06:55

Szakkollégiumi programsorozatot tartanak a pedagógiai karon

Két rendezvényt is tartott februárban egy szakkollégiumi programsorozat keretében a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kara Szarvason. A szakkollégiumi előadások márciusban és áprilisban is folytatódnak.

Vásári Erzsébet

Szakkollégiumi programsorozat keretében két rendezvényt tartott 2024 februárjában a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Szakkollégiuma Szarvason – tájékoztatta hírportálunkat Szabóné Dr. Balogh Ágota, a pedagógiai kar tanára. Ismertette: február 26-án dr. habil Kaposi József egyetemi docens tartott előadással egybekötött vitafórumot. A gondolatébresztő előadásának címe „Oktatási problématérkép hét pontban” volt, mely a következő témaköröket érintette: a hagyományos iskola válsága, változó tudás- és tanulásfelfogás, megváltoztak a munka világának elvárásai, differenciálódnak a diákok és a szülői elvárások, átalakult a hagyományos pedagógusszerep, kettészakadt a hazai oktatási rendszer, valamint ellentmondásos az oktatásirányítás.

szakkollégiumi, programsorozat, pedagógiai, előadás
Dr. Gloviczki Zoltán főiskolai tanár „Az ember, aki ember. Az iskola holnaputánja” címmel tartott előadást a szakkollégiumi programsorozat keretében

Az iskola holnaputánjáról a szakkollégiumi programsorozaton

Majd február 29-én Dr. Gloviczki Zoltán főiskolai tanár tartott előadással egybekötött kurzust a hallgatóknak „Az ember, aki ember. Az iskola holnaputánja” címmel. A múlt, jelen és jövő összevetése során szóba került, hogy milyen tudásátadás volt régen és ma az iskolákban. A mai társadalomnak milyen oktatási területekre van szüksége a dinamikusan fejlődő digitális társadalom, mesterséges intelligencia mellett. Ilyen például a komplex problémamegoldás, a kritikai gondolkodás, a kreativitás, az emberekkel való bánni tudás, az emberek koordinálása, az érzelmi intelligencia, mérlegelés és döntésképesség, a szolgáltatás központú gondolkodás, tárgyalástechnika, a rugalmas gondolkodás.

Weöres Sándor játékversei

Március 11-én a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Szakkollégiumi programsorozat keretében három oktató tartott kurzussal egybekötött előadást, Szarvason. Szarka Péter f. docens „Weöres Sándor és a „Fütyülő semmitmondás” a Magyar Etűdök ciklus egyik metrikai-ritmikai változata” címmel tartott előadást. Ennek során a tanár úr beszélt Weöres Sándornak a magyar verselést érintő megújítási szándékáról, verstani kísérleteiről, a szanszkrit költészetből átvett ganavritta formáról, valamint Weöres Sándor azon játékverseiről, amelyek háromszorosan szimultán ritmusúak. Az előadást verstani sajátosságokat érzékeltető példák sora tette még színesebbé.

Legóztak és mítoszokat is felelevenítettek

Dr. Sebestyén Krisztina adjunktus „Mire és hogyan használhatók a LEGO® elemek a szabad játékon túl?” címmel tartott kurzust. Előadásában bemutatta a LEGO® Education módszer alkalmazását a pedagógiában, középpontba állítva a hogyan tervezzük az órát, mire figyeljünk a tervezésnél kérdéseket. Ezen kívül szó esett a LEGO® Education módszerben megjelenő élmény- és játékpedagógiáról, annak fejlesztő hatásáról, valamint a pedagógus szerepéről is.

A LEGO® Education módszert mutatta be dr. Sebestyén Krisztina

Dr. Szilvássy Orsolya főiskolai tanár „Film és mítosz. A Heraklész- és Oidipusz-mítosz nyomában” címmel tartott előadást kurzussal egybekötve. A tanárnő beszélt a mítosz fogalmáról, példaként Heraklész és Oidipusz mítoszáról, majd filmrészleteket mutatott be, és elemezte ezek hasonlóságait és ellentmondásait.

Szabóné Dr. Balogh Ágotától megtudtuk: a rendezvények a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatával valósultak meg. Hozzátette: a pályázat keretében további előadások várják még az érdeklődőket. Március 26-án, kedden 16 órától Szakács Mihályné dr.: A Pedagógus hivatás-mesterség értékei, április 9-én, kedden pedig szintén 16 órától Dr. Mező Ferenc: A tehetséggondozás lehetőségei a felsőoktatásban címmel tart előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában