Nagyságos fejedelem

2024.03.27. 16:22

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Békéscsabán

A 348 évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferencre emlékeztek szerdán Békéscsabán. Előbb megkoszorúzták a Nemes Tihamér technikumban a nagyságos fejedelem mellszobrát, majd a Nagy Imre téren tavaly elhelyezett domborművet és emléktáblát. A rendezvényeket a Rákóczi Szövetség városi szervezete, valamint a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Szakképzési Centrumon belül működő ifjúsági szervezete hívta életre.

Licska Balázs

Rákóczi személye ma is egyet jelent a szabadsággal és a hazaszeretettel – hangsúlyozta beszédében Kovács Nóra, a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezetének elnöke. Hozzátette: a korabeli Európa egyik leggazdagabb főuraként választhatta volna a könnyebb utat, a gondtalan életet. Mivel felmenői között vannak a Zrínyiek, a Frangepánok, a Báthoryak, csak a nemzet ügyét szolgálhatta. Felismerte és vállalta a szolgálatot, meghallotta az elhívást.

II. Rákóczi Ferenc, Rákóczi szövetség, megemlékezés, koszorúzás
Tárogatón közreműködött dr. Gurbity Gábor, a Rákóczi Tárogató Egyesület tagja. Fotó: Licska Balázs

Bár a császári udvar parancsára nevelték, amint tehette, Magyarország függetlenségének lehetőségét kereste. 1703-ban a szabadságharc élére állt. A bukás után, 1711-től élete hátralévő részét törökországi száműzetésben töltött. Hamvait 1906-ban hozták haza, és Kassán temették újra – ismertette Kovács Nóra. A szövetség városi elnöke kiemelte, hogy II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem szellemisége 348 év után is összeköt minket.

Kovács Nóra, a Rákóczi Szövetség békéscsabai elnöke mondott beszédet. Fotó: Licska Balázs

Emlékeztetett: tavaly óta réz domborművel és egy márványtáblába vésett verssel adóznak Békéscsabán is II. Rákóczi Ferenc emlékének – ezzel pedig minden békéscsabai számára közkinccsé tették a nagyságos fejedelem szellemi és lelki hagyatékát. A Nagy Imre téri programon többen helyeztek el koszorút a domborműnél és az emléktáblánál, valamint mécseseket is gyújtottak, a rendezvényen tárogatón közreműködött dr. Gurbity Gábor, a Rákóczi Tárogató Egyesület tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában