Békéscsabán is lehet jelentkezni

2024.03.01. 06:50

Plusz pontokat szerezhet, pénzt kereshet, aki önkéntes katonai szolgálatot vállal

A Magyar Honvédség tavaly indított toborzókampánya idén is folytatódik. Újból lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ-program) kiképzésére. A résztvevők pénzt is kereshetnek.

Licska Balázs

Az Önkéntes Katonai Szolgálat elsődleges célja továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a Magyar Honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, professzionális XXI. századi haderő. Aki ide jelentkezik, egy bátor, high-tech, a haza védelmére készen álló, felkészült és alkalmas csapat tagja lehet.

Önkéntes Katonai Szolgálat, jelentkezés, Magyar Honvédség
Március 5-ig lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálatra, a kiképzések március 11-én kezdődnek
Fotó: Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség azok számára is kiváló lehetőséget kínál, akik azért nem jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mert számításaik szerint nem nyertek volna felvételt. Az ÖKSZ-program hat és tizenkét 12 hónapja során a jelentkezők a mindennapi életben is hasznos ismereteket szerezhetnek; biztosított számukra a megélhetés; a pluszpontokkal nyugodtabban vághatnak neki a jövő évi felvételinek; illetve egyedülálló kalandot élhetnek meg.

Juhász László százados, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda megbízott vezetője elmondta, hogy érdeklődni, valamint az ÖKSZ-programra jelentkezni a békéscsabai, Andrássy úti irodában is lehet, továbbá az iranyasereg.hu oldalon. Március 5-ig van lehetőség a jelentkezésre, ugyanis a kiképzések március 11-én kezdődnek. 

A program első része egy 2 hónapos alapkiképzésből áll, ekkor a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, tüzér vagy felderítő kiképzést is lehet választani. 

Békéscsabán is lehet jelentkezni

Az alapképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni. 

Szerződéses katonai is lehet az önkéntesekből

Juhász László százados a jelentkezés feltételeiről megosztotta, hogy betöltött 18. életévre; büntetlen előéletre; magyar állampolgárságra; magyarországi állandó lakcímre vagy tartózkodási helyre; minimum nyolc általános iskolai végzettségre van szükség; továbbá háziorvosi, pszichológiai vizsgálatokon kell megfelelni.

Hangsúlyozta, hogy az Önkéntes Katonai Szolgálat is önkéntes, bármikor megszüntethető. Ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában