Gasztronómia

2024.03.09. 16:45

Hagyományápolás és innováció is jellemezte az idei versenyt - galériával, videóval

Újat teremtettek, miközben példás, ahogy ápolják a hagyományokat. Izgalmas ízek és termékek az idei palettán. A minőség forradalma zajlik – ezekkel a megállapításokkal nyitották meg hivatalosan is Orosháza belvárosában, az Eötvös csarnokban szombaton reggel az idei Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyt. A hagyománytisztelet mellett az innováció, az új kezdeményezések jellemezték a programot.

Csete Ilona

Ismét jeles esemény helyszíne volt az Eötvös sportcsarnok és annak a környéke Orosházán. Kinn és benn is nagy élet volt, hiszen nagyon sok versenyt hirdettek, nagyon sokan kaptak bemutatkozási lehetőséget, kínálhatták portékáikat, megmutathatták jártasságukat a gasztronómiában.

A szombati, Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny megnyitójára miközben érkeztek a vendégek, a 20 kolbászgyúró csapat már javában tette a dolgát. Ízléses standjaikon érdemes volt időzni, hiszen kóstoltattak, finom pálinkával is csalogatták közönségüket. Érdemes volt a falakon kívül is szétnézni.

zsűri, hagyományok
Idén húsz csapat gyúrta, töltötte a kolbászt az orosházi versenyen. Fotók: Csete Ilona

Chilis teraszt is berendeztek idén

A téren több mint félszáz kiállító, árus, kézműves, kistermelő kínálta a portékáját. Az idei verseny a chilis termékekkel is bővült, ehhez chilis teraszt is berendeztek a vásárlók kedvéért, hogy válogathassanak kedvükre a gasztronómiai különlegességek között. De a sajtok, a lekvárok, a szörpök, a kolbászok, a mézeskalácsok, a mézek, az édességek kedvelői is a bőség zavarával szembesültek. A diák mézkirálynővel is összefutottunk.

Megszervezték idén is a látványos disznóvágást, készült friss tepertő a helyszínen, miközben benn, a XVII. Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny ünnepélyes megnyitóján Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke gratulált a házigazdáknak, külön köszöntötte a határon túlról érkezetteket.

– Orosháza mindig élen járt abban, hogy erősítse a nemzeti összetartozást. Horváth József élére állt a gazdáknak, csodálatos építkezéssel, 17 éve életre hívta ezt a versenyt, ami nemzetközivé szélesedett. Innen indult el a Kárpát-medencei gazdák összefogása is. Az orosháziak mindig élen jártak és tudtak a hagyományokra építkezve újat teremteni. A mai nap ezt igazolja. A térség termékeit feldolgozva varázsolnak ide fantasztikus ízeket. Innen üzenünk: a minőség forradalma zajlik és mi vagyunk a letéteményesei.

Az Orosházi Gazdakör megelőzte a korát

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte, az Orosházi Gazdakör 2007-ben megelőzte a korát. Akkoriban nem beszéltünk ennyit a helyi termékekről, a helyben megtermelt kiváló magyar élelmiszerről. 17 év óta ez a verseny megmaradt annak, aminek elindult: a helyi termelők és termékeik bemutatkozására lehetőség.

–  Sokat vagyunk Orosházán. Itt mindig történik valami, amiért érdemes eljönni – kezdte beszédét Kozsuch Kornél Békés Vármegyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnök és Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke. Az újdonságokról beszélt, s arról, hogy az orosháziak hagyományaikat éltetve, de mindig képesek megújulni. Bevonják a fiatalokat, pálinka és kistermelői és kézműves klubot alakítanak...

– Fontos számunkra, hogy mindig megbízható forrásból származó, megbízható minőségi élelmiszerekkel tudjuk ellátni a lakosságot. Ennek alapja, hogy a kistermelők megéljenek, tevékenységüket folytathassák –  fogalmazott az elnök. Dávid Zoltán polgármester az újdonságokra és arra a tudásra hívta fel a közönség és a versenyzők figyelmét, amit képesek ilyen versenyhelyzetben is megmutatni, vagy a mindennapokban műhelyeikben előállítani a termelők.

– Értékmentő ez az esemény, amivel életben tartjuk a múlt emlékeit, hagyományainkat, s közben kiváló közösségépítő ereje is van – zárta gondolatait a városvezető. Brlázs Róbert a házigazdák nevében megköszönte a rengeteg segítséget, támogatást azoknak, akik hozzájárultak e nagyszabású, nemzetközivé kiszélesedett gasztronómiai esemény sikeréhez.

Az Eötvös iskola aulájában átadták a különböző versenyek díjait, miután magas színvonalú szakmai zsűrizést végeztek ismert, illusztris zsűritagok, mesterszakácsok, gasztro bloggerek és bírálati gyakorlattal rendelkező szakemberek valamennyi versenykategóriában.

Szombat délután hirdették ki a kolbászgyúró verseny eredményeit, majd két ismert fellépő szórakoztatta a közönséget. Érkezett Király Viktor és Zoltán Erika.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában