Komlószörpök között

2024.03.28. 18:52

Egy kis Csehország Csabán: Doki Hrabal-sörözőt nyitott – videóval

Kóstold meg Csehországot! Ez volt a mottója csütörtökön délután a békéscsabai, Lázár utcai Hrabal-söröző megnyitójának. Szpisák Attila tótkomlósi lelkész Luther Mártontól kezdődően végigvitte a sörfőzés jelentőségét, és áldását adta az új helyre. Amiről Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, újabb színfolt a városban, egy csabai vállalkozó által.

Nyemcsok László

– Örömteli, hogy egy újabb fiatalember lát fantáziát abban, hogy Békéscsabán nyisson vendéglátóhelyet – ecsetelte Szarvas Péter. – Az pedig ugyancsak figyelemre méltó, hogy egy kis Hrabal-kiállítás is kapcsolódik a söröző nyitásához. Jómagam is kedvelem a kiváló cseh söröket, és immáron ezekhez városunkban is hozzájuthatunk.

Hrabal, söröző, Békéscsaba
Szarvas Péter polgármester (balról) is gratulált az új vendéglátóhelyhez. Fotó: Bencsik Ádám 

Martin Imre, a budapesti Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház tulajdonosa kiemelte, örömteli egy olyan gasztrokulturális hely megnyitóján jelen lenni, ahol Hrabal eszmeisége életre kel. Történetekben, sörökben, emberközeliségben. Ahogy Martin Imre fogalmazott, biztos abban, hogy ez a csabai Hrabal-söröző egy kellemes, gasztronómiai újdonságokat felvonultató, a hagyományokat őrző találkozóhely lesz. Mindez köszönhető Orvos Miklósnak (Dokinak) és az őt mindenben támogató édesanyjának, Katinak.

Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke – aki maga is a gasztronómia, a különböző, nemzetiségi ételek történetének felkutatója, továbbadásának híve – elmondta, ezzel a vendéglővel tovább gazdagodott a város.

Vétek György, aki a budapesti Hrabal-söröző törzsvendége és törzsírója is, kiemelte, Hrabalt emberközeli történetei miatt magyar rajongói úgy emlegetik: olyan magyar író volt, aki véletlenül csehül írt. Ezt támasztja alá, hogy a Sörgyári capricciót vagy a Szigorúan ellenőrzött vonatokat a mai napig sokan magyar szerző művének tartják. Hasonlóan a Hóvirágünnephez vagy az Őfelsége pincére voltam című művéhez.

Orvos Miklós elmondta, reméli, hogy az eredeti, a nymburki sörgyárból származó italok, valamint a cseh gasztronómia egyéb remekei mellett jólesően beszélgetnek majd egymással estéről estére vendégeik.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában