Fórum

2024.02.27. 12:02

Tanyafejlesztési koncepciót dolgoznak ki Békéscsabán

Tanyafejlesztési koncepciót dolgozott ki a Fidesz-frakció – ez is szóba került azon a tanyafórumon, amelynek hétfőn Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont. A rendezvényen több érdeklődő vett részt a Veszei-kertektől Felsőnyomásig, és azon felmerültek a tanyavilágot, a külterületeket érintő kérdések, többek között a földes utak állapota, a közvilágítás, a vezetékes ivóvíz és a biztonság.

Licska Balázs

A tanyafórumot Szente Béla, Opauszki Zoltán és Nagy Sándor önkormányzati képviselők hívták életre. A szervezők nevében, házigazdaként Szente Béla elmondta, hogy szembe kell nézni a tanyavilágot érintő problémákkal, amelyeket nem lehet ad hoc módon megoldani. Amíg évtizedekkel ezelőtt a békéscsabaiak negyede élt a tanyavilágban, addig most egy harmincad ez az arány, azonban így is ezer tanyáról és kétezer békéscsabairól van szó.

tanyafórum, Békéscsaba, Szente Béla
Szente Béla beszélt arról, hogy tanyafejlesztési koncepciót dolgozott ki a Fidesz-frakció. Mögötte a Hajrá Békéscsaba képviseletében Ádám Pál és Csányi Illés, valamint a fideszes Nagy Sándor és Opauszki Zoltán Fotó: Bencsik Ádám

Tanyafejlesztési koncepciót dolgoz ki a Fidesz-frakció

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett, hogy másfél-két évtizeddel ezelőtt készítettek egy anyagot a tanyavilág felzárkóztatására. Most a Fidesz-frakció kidolgoz egy 2030-ig szóló tanyafejlesztési koncepciót, hiszen a munka terén rendszerességre van szükség, nem lehet improvizálni. A dokumentum véglegesítésében bárki közreműködhet, számítanak pont az érintettek, a tanyavilágban, a külterületeken élők véleményére is.

Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő jelezte: akadnak bőven feladatok Fürjes és Felsőnyomás esetében. Úgy véli, közösen gondolkodva lehet előre lépni. Kezdeményezte a békéscsabai dűlők elnevezését, hiszen problémát okoz a területek beazonosítása, nemcsak a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrök számára, hanem a karbantartások tekintetében is. Nemrég összegyűjtötték, hogy miként nevezték egykor a dűlőket.

Nagy Sándor önkormányzati képviselő szerint nem csak az utakról kell beszélni, amikor a kérdések merülnek fel, fontos az emberi élet minősége.

Több száz kilométert kell rendben tartani

Ádám Pál önkormányzati képviselő elmondta, hogy a szakbizottság elnökeként rendszeresen találkozik a tanyavilágban, a külterületeken élők igényeivel. Összességében több száz kilométernyi út rendbe tételéről kell gondoskodni, és tavaly is több száz kilométert ment a gréder. Azonban sok utcát nem lehet hova tölteni tovább, mivel annyira megemelték a szintet, hogy a víz befolyik az útról a tanyákhoz. Mart aszfaltot nem tudnak kiszórni.

Csányi Illés önkormányzati képviselő elmondta, hogy Fényes és környéke tartozik hozzá, és ő is fontosnak ítélte, hogy járhatóak legyenek az utak.

Összegyűjtik az építési törmeléket

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. 36-féle feladatot lát el, ezek közé tartozik többek között a kül- és belterületi földutak fenntartása, a zöldfelületek karbantartása – ismertette Balla Ferenc ügyvezető. Az utak esetében alvállalkozót vonnak be a munkába. Megrendelés alapján dolgoznak, grédereznek, törmeléket szállítanak ki. A munka jellemzően tavasztól őszig tart, az enyhe idő miatt most hamarabb kezdtek. A cég rendelkezik egy teleppel, ahova építési törmeléket gyűjtenek önkormányzati beruházásokból, és azokat letöretik, hogy aztán kiszállíthassák az utakra.

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei alelnöke szerint egyre kevesebb lakható tanya van a térségben. Azt szeretné, hogy legyen minél több élhető tanya, és ebben a tekintetben szerepe van a megközelítésnek, valamint annak, hogy a víz- és áramellátás is legyen megoldott.

Az utaktól a vízminőségen át a kameráig

A tanyavilágban, a külterületeken élők a fórumon beszéltek többek között arról, hogy szerintük miként kellene az utakat karbantartani. Arról, hogy a közműfejlesztések után a vállalkozók borzasztó állapotokat hagynak maguk után, ami miatt az önkormányzat részéről határozottabb kiállást várnak el. Felmerült, hogy szükség lenne a vezetékes ivóvízhálózat bővítésére, a közvilágítás kiépítésére is több helyen, de biztonsági kérdéseket is felvetettek.

A Gyulai úti körforgalom állami kezelésben van, és a közútkezelő tud lépéseket tenni a bicikliút kapcsán – ismertette dr. Bacsa Vendel jegyző egy felvetésre. Egy másik kapcsán pedig azt mondta: a Gyulai úti körforgalom környékén lévő közkifolyó állapota miatt – amiből az elmondások szerint koszos víz folyik – szólnak a szolgáltatónak. Egy harmadik kérdésre is válaszolt: egy térfigyelő kamera kiépítése előtt a műszaki feltételeket kell megteremteni, szükség van áramra és internetre.

Benedek Barnabás rendőr ezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetőhelyettese elmondta, hogy Vesze és Fényes környékén rendszeresen jelen vannak és intézkednek a rendőrök. A tanyavilág biztonsága érdekében dolgozik körzeti megbízott. Érdemes a házaknál magánúton felszerelni biztonsági kamerát, ha a város közterületen nem tud kiépíteni térfigyelőt.

Lesz-e kerékpárút a mezőmegyeri aluljáróig?

Felmerült, hogy a Modern Városok Program keretében terveztek egy bicikliutat a 47-es mellé, a mezőmegyeri aluljárótól a város felé. Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő és Nagy Ferenc alpolgármester is elmondták, hogy többletforrásra van szükség ahhoz, hogy megvalósíthassák a fejlesztést. Bíznak abban, hogy a szükséges támogatás megérkezik majd a kormánytól, hiszen egy olyan projektről van szó, amely a város iparfejlesztése tekintetében is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában