Munkácsy Negyed

2024.02.21. 13:52

Újjászületik a kishíd, beemelték a gerendákat Békéscsabán - videóval

Békéscsabán a korábbi elbontása után egy vadonatúj hidat építenek az Élővíz-csatorna fölé a József Attila és a Deák utcák között. A fejlesztés fontos elemeként szerdán megérkeztek a hídgerendák a helyszínre, és be is emelték azokat egy óriási daru segítségével. A 15 méter hosszan és 6 méter szélességben újjászülető kishidat várhatóan ősszel vehetik birtokba a járókelők és a biciklisek.

Licska Balázs

Egy óriási daruval emelték be a helyére a hídgerendákat

Fotó: Bencsik Ádám

Egy nagyjából 15 méter hosszú és 6 méter széles hidat építenek az Élővíz-csatorna fölé Békéscsabán, a Munkácsy Negyed fejlesztése során, a József Attila és a Deák utcák között. A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: a leendő kishíd szélessége lehetőséget ad arra, hogy azon egyszerre közlekedhessenek gyalogosok és kerékpárosok egyaránt.

A korábbi állapothoz képest jelentős előrelépés lesz, hogy a bicikliseknek nem kell majd leszállniuk, hanem leszállás nélkül áttekerhetnek a hídon. A létesítmény két oldalát a járókelők, míg a középső, 2,3 méter széles sávot a biciklisek vehetik majd birtokba – ismertette. Hozzátette, hogy a beruházás keretében elkészül az eddig hiányzó, József Attila utcai és Árpád sori bicikliutat összekötő, 44 méter hosszú, hídon átívelő, kétirányú forgalom lebonyolítására alkalmas kerékpárútszakasz, amivel jelentősen javul a békéscsabai bicikliút-hálózat folytonossága.

A munkálatokkal kapcsolatban megosztotta: tavaly ősszel lezárták a hidat és megkezdődött annak bontása, annak végső fázisában hatalmas fűrészekkel szeletelték fel a létesítményt, akkor is érkezett két hatalmas daru a helyszínre. Kiváltották a Derkovits sori szennyvízvezetéket, majd a kivitelező elvégezte a cölöpözési munkákat, és befejeződött a vasbeton-szerkezetű hídfők kiépítése is. A hídfőkbe beépített beton – szakmailag előírt – szilárdulási ideje letelt, ezt követően lehetett ugyancsak daru segítségével beemelni az előregyártott vasbeton-szerkezetű hídgerendákat.

A kivitelező cégnél elmondták, hogy négy egyedileg, kimondottan ide tervezett és gyártott, ívelt, feszített vasbeton-szerkezetű hídgerendát hoztak két kamionnal a helyszínre, a gerendák egyenként 16,1 méter hosszúak és nagyjából 3,8 tonnásak. Kiemelték, a víz és a híd alja közötti szabad nyílás a korábbinál nagyobb, 1,4 méteres lesz, ami az átjárhatóság miatt lényeges.

A hídgerendák beemelése után folytatódnak a szerkezetépítési munkálatok. Ennek keretében helyezik el a hídgerendák közötti, előregyártott vasbeton-szerkezetű zsaluhéjelemeket – ismertette dr. Sódar Anita ügyvezető. A beruházást követően a létesítményt a tervek szerint ősszel vehetik birtokba a gyalogosok és a kerékpárosok.

Itt helyezik ki az Ásító inast

Ahogy a Modern Városok Program keretében felújított Kórház utcai és Gyulai úti Munkácsy híd, úgy a most újjászülető kishíd is illeszkedik majd stílusában a Munkácsy Negyed látványvilágához. Erre ugyanúgy kovácsoltvas jellegű, pálcás kialakítású korlátok kerülnek, míg a híd két oldalán lévő pilléreket és a köztük lévő szegélyeket elegáns műkő felülettel készítik – ismertette korábban a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. A híd megvilágításáról négy, a Munkácsy Negyed arculatához illeszkedő közvilágítási kandeláber gondoskodik majd.

A Derkovits sori hídfőnél kap helyet Miklya Gábor Ásító inas című, a festőfejedelem ismert alkotása által inspirált szobra, amely immár el is készült – tette hozzá dr. Sódar Anita. Emlékeztetett, hogy a Munkácsy Negyed kialakítása során több, a géniuszt ábrázoló és általa inspirált köztéri szobrot helyeztek ki. Eddig felavatták Munkácsy Mihály egészalakos szobrát a múzeumnál, a Rőzsehordót az Aradi vértanúk ligetében és a Kisasszonyt a Munkácsy Emlékház melletti Omaszta-parkban. Az Ásító inas mellett lesz egy további szobor: a Köpülő asszony, Széri-Varga Géza alkotása a Napsugár bábszínház elé kerül ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában