Ráhajtottak a kerékpárútra

2024.02.18. 17:10

Erősítik a kerékpáros közlekedés biztonságát Gyulán

A gyulai, Nagyváradi úti kerékpárút közlekedésbiztonságával kapcsolatban interpellált a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő. Mint elmondta, a Nagyváradi úti kerékpárút sokak örömére szolgál, ugyanakkor többen jelezték, hogy a Sittye utca irányából nagy sebességgel hajtottak fel gépkocsik a Nagyváradi útra, úgy, hogy egyébként nem adtak elsőbbséget az ott közlekedő kerékpárosok részére.

Papp Gábor

Forrás: shutterstock

Az önkormányzati képviselő arra kérdezett rá, van-e lehetőség az eddigi mellett plusz figyelemfelhívó tábla kihelyezésére, vagy akár az aszfalton figyelmeztető jelzés felfestésére. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a mérnöki osztály tájékoztatása szerint tavasszal, amikor az időjárás már megengedi, az aszfaltra felfestenek egy elsőbbségadásra figyelmeztető jelet. Ezen kívül más lehetőséget nem látnak, ahogy a rendőrség sem.

Dr. Bede Sándor rendőr ezredes, kapitányságvezető arról adott tájékoztatást, hogy a Sittye utca és a Nagyváradi út kereszteződésében jelzőtábla figyelmezteti az előbbi szakasz felől érkező autósokat az elsőbbségadásra, alatta pedig keresztirányú kerékpáros közlekedésre figyelmeztető jelzés is megtalálható. Az útburkolati jelfestés jól látható, a jelzőtábla megfelelő állapotban van, a láthatóságát semmi sem akadályozza. 

A kerékpárúton közlekedő kerékpárosoknak elsőbbségük van a Sittye utcáról a Nagyváradi irányában közlekedő járművezetőkkel szemben. A közlekedést sem növényzet, sem tereptárgy nem befolyásolja. Meglátásuk szerint további táblák kihelyezésére sem szükség, sem lehetőség nincsen. 

2023 januárjától 2024 január 23-ig, azaz a testületi ülésig sem anyagi, sem sérüléses közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására a kereszteződéséből. A Nagyváradi úton emellett négy naponta sebességmérő készülékkel ellenőrzést hajtank végre alkalmanként másfél óra időtartamban. 

A polgármester hozzátette, mindez erősítheti, hogy az autósok megadják az elsőbbséget, konkrét intézkedésként pedig egy jel felfestése lesz az aszfaltra, ami – ahogy korábban is szó volt róla – tavasszal történik majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában