Kolbász

2024.02.24. 14:54

Huszonkét csapat szállt ringbe a vésztői disznótoros fesztiválon - galériával, videóval

Huszonkét csapat készített kolbászt szombaton Vésztőn, a művelődési központ mellett rendezett disznótoros fesztiválon. A társaságok megosztották a titkos receptjeiket is: szívüket, lelküket egyaránt beletették a kolbászba. Karakas Anikó polgármester elmondta, hogy a disznótoros fesztivállal a hagyományok őrzését, továbbvitelét, valamint a közösség építését tűzték ki célul.

Licska Balázs

Vésztőről és környékéről huszonkét csapat szállt ringbe a disznótoros fesztiválon. A nevezési díjért cserébe kellő mennyiségű darált húst és vékonybelet kaptak a jelentkező baráti társaságok, munkahelyi közösségek, civil szervezetek.

disznó, disznótoros fesztivál, kolbász
Huszonkét csapat szállt ringbe a vésztői disznótoros fesztiválon, a szívüket és lelküket egyaránt beletették a készülő kolbászaikba. 
Fotó: Bencsik Ádám

Csősz Ferenc, a művelődési központ igazgatója hozzátette, hogy a szombati rendezvény keretében az érdeklődőknek hagyományos disznótoros ételeket kínáltak. Emellett pálinkamustrát ugyancsak tartottak, harmincnyolc párlatot minősítettek – amelyek között mindenféle hagyományos gyümölcsből készült megjelent –, de farsangi fánkot is kóstoltattak.

Karakas Anikó szerint a fesztivál a hagyományok őrzéséről, továbbviteléről szól elsősorban, hiszen sok háznál immár nem tartanak disznót, így a gyermekek nem igazán mennek disznótorokban. A rendezvény emellett közösséget kovácsol. A versenyen most is részt vettek olyan csapatok, amelyek visszatérő vendégnek számítanak, de mindig feltűnik néhány újonnan érkező alakulat is.

Az önkormányzat felajánlott egy 200-220 kilogrammos hízót, a Vésztői Polgárok Egyesülete pedig egy látványdisznóvágás keretében mutatta be, hogy miként kell és lehet azt feldolgozni. Az érdeklődők nyomon követhették az egész folyamatot a perzseléstől egészen a feldarabolásig.

 

Az egyesület elnöke, Lázár Attila is beszélt arról, hogy egyre kevesebb a disznóvágás – pedig, mint hangsúlyozta, egy hízó egy egész évre elegendő élelmiszerrel látta el egykor a családokat –, ezért fontos bemutatni egy-egy ilyen rendezvény keretében. A most levágott sertést fel is dolgozzák később, és jótékonysági céllal különféle rendezvényeken készítenek majd a javakból ételeket.

A Vésztői Városüzemeltetési Iroda is képviseltette magát egy gárdával a kolbászkészítő-versenyen. Nem vésztői, hanem egy kapott recept alapján csabai módon fűszerezték a kolbászt, azaz nem raktak bele borsot, illetve a szokásosnál több paprikát és köményt, valamint kevesebb fokhagymát használtak. Az asztal díszítésére is nagyon ügyeltek, és ahogy a hétköznapokban, a munka során, most is igazi csapatként dolgoztak, mindenkinek megvolt a feladata.

A Vésztői Polgárőr Egyesület tagjai elárulták a titkos receptet: a szívüket és lelküket is belerakták a készülő kolbászba, azt remélve, hogy ettől lesz majd nyerő. A hagyományos fűszerezés mellett döntöttek, a borstól a paprikáig a szokásost használták. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy házi alapanyagokkal dolgoztak. Kiemelték azt is: nemcsak az asztaluknál, hanem az egész fesztiválon is rend uralkodott, erről több egyenruhás társuk gondoskodott.

Hagyományosan érdemes fűszerezni

A versenyen induló csapatokat és elkészített kolbászaikat zsűri értékelte. Varga István, a bírálók elnöke elmondta: szemügyre vették az asztalokat, hogy azokat miként dekorálták a társaságok, erre egyébként egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gárdák. Természetesen a kolbászokat is értékelték: például az ízüket, a színüket, az erősségüket. Úgy véli, hogy a hagyományos fűszerezésre érdemes törekedni. Kiemelte: a vésztőihez hasonló rendezvényeken szeretne minél több fiatalt látni, hogy továbbvigyék a tradíciókat, hogy hagyományos sertésből miként kell hagyományos, mindenféle adaléktól mentes kolbászt készíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában