Békés vármegye

2024.01.14. 10:21

Tízezreket költünk a kutyára, macskára havonta

Egy átlagos magyar gazda évi 190 ezer forintot költ a kutyájára – derült ki a Cofidis reprezentatív kutatásából. A számítások szerint a felszerelés, a higiéniai ellátás, az általános állatorvosi költség az eledel mellett még nagyjából 47 ezer forintot emészt fel éves szinten. A hitelintézet 2018-as kutatásával összevetve kiderül, a költségek csaknem 33 százalékkal emelkedtek öt év alatt, amit a Békés vármegyeiek is megéreznek.

dr. Nagy Szilvia

Járvás István unokája, Nándi, a házőrzővel, Liza kutyával

Fotó: Bencsik Ádám

Egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül; jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük egy kedvencről gondoskodnak  – áll a Cofidis közleményében. A pénzintézet arra is kitér, hogy a kutyatartók kevesebbet szoronganak, kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint azok, akik nem tartanak kutyát. Ezt megerősítette a békéscsabai Szabó Erika is, aki egy kistestű, kétéves keverék kutya gondos gazdája. Elmondta, kedvence prémium száraztápot kap, aminek kilója 2500-3000 forint között mozog. A lakásban tartott eb 3-4 kilót is megeszik ebből egy hónapban, tehát az érkeztetése 7-8 ezer forint. 

– Jutalomfalatokat is veszek neki mindig, ami sokkal drágább, 1700 forint körül van egy húsz dekás zacskó. Két-három is elfogy egy hónapban. Az ennivalókat a közeli kisállateledelboltban veszem, ha rendelném, akkor olcsóbb lenne, de túl nagy a kiszerelés. Más kiadásom nincsen a kutyussal kapcsolatosan, amikor bejött az esős, hideg időszak, vettem neki kutyaruhát  – sorolta.

Ennél magasabbak a kiadásai annak a családnak, akik egy golden retrivert választottak házi kedvencnek. Marleynak 15 kilós kiszerelésben, szintén prémium minőségű tápot vesznek, nedveset és szárazat is kap vegyesen, ami körülbelül 30 ezer forintba kerül havonta.

– Kölyökként, egyéves koráig többet evett és sűrűn kellett állatorvoshoz is vinni, oltásokra, vizsgálatokra, amiért egy-egy alkalommal 7-10 ezer forintot is kifizettünk. Most a kutyánk háromhavonta kap féreghajtót, havi egyszer pedig rágótablettát a szívféreg, a bolha, a szúnyog ellen. Másfél éves, nagy zsivány, imádja szétszedni a játékait, a kutyaháza bélését. A vastag állatfekhelye egyébként 13 ezer forintba került, a termofüggönye sem volt olcsó. Alapvetően kinti eb, de bent a házunkban is van kényelmes fekhelye, hiszen már családtagnak számít – részletezte gazdája, Jantyik Enikő.

Járvás István 43 éve lakik családjával Jaminában, mióta a kertvárosba költöztek, van kutyusuk. 

– A német juhász (rajzos) a kedvenc fajtám, mert jól tanítható, jó házőrző és gyermekbarát. Liza a negyedik, sajnos csak tíz-tizenkét évig élnek. A kutyatartás kiadással és komoly felelősséggel is jár. Egy nem törzskönyvezett nyolc-tízhetes kiskutya 35-40 ezer forintba kerül, egyéves koráig három-négy oltás kell neki, utána évente a veszettség elleni. A chipezésnek, gondozásnak is vannak költségei. A száraz táp kilóját akciósan, 400-450 forintért veszem, a dobozos kutyakonzerv 600 forintba kerül. Ha mindent összeadok, évente 100-120 ezer forintot költök a kutyára. Szívesen áldozok rá, mert a család kedvence – sorolta.

A macskatartás sem kóstál kevesebbet

A macskákról való gondoskodás is egyre többe kerül, ezt tapasztalja a békéscsabai Gyarmati Réka is, aki kiváló minőségű táppal kínálja Kifli nevű benti cicáját. – Havonta 15-20 ezer forintba kerül az etetése, de amikor nem prémiumot kapott, akadtak egészségügyi problémái. Azért, hogy megelőzzem az orvosi költségeket, hogy egészséges legyen, megfelelő eledelt vásárolok. Az olcsóbbakban sajnos sok a gabona, a hozzáadott adalék, ami nem szerencsés az emésztőrendszernek, és nem is elégíti ki a cicák igényeit. Sokan nem tudják, hogy az agyonreklámozott eledelek olyanok, mint az emberi gyorsételek. Én odafigyelek arra, hogy magas hús- és fehérjetartalmút válasszak. Kifli ezektől látványosan jobban érzi magát, aktívabb, a szőre fényesebb, dúsabb, hangulata jobb. A száraztáp segít a fogkő megelőzésében is, ezért szoktam azt is venni. Az alom plusz egy tízes, abból szerencsére nem a legdrágább a legjobb. Vannak játékai is, mászófala 30 ezer forintba került. Sétáltatni is szoktam, kapott ruhát, hámot, és időnként macskáknak való Béres Cseppet is szed – tette hozzá Réka.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában