Beol podcast

2024.01.06. 14:52

Téli fülőke és gombatársai: vendégünk Beszédes Nimród Attiláné gombaszakellenőr - podcasttal

Stúdiónk vendége a Békéscsabán, a Nemzetstratégiai Intézet vezető főtanácsosaként dolgozó Beszédes Nimród Attiláné volt, akivel azonban most elsősorban hobbijáról, a gombászatról, a gombavizsgálatról beszélgettünk.

Nyemcsok László

Beszédes Nimród Attiláné

Fotó: Beol.hu

Kitért arra, az ember azt hinné, hogy ősszel lezárult a gombaszezon, ugyanakkor vannak fajok, amik csak most teremnek igazán, ilyen például a téli fülőke. Heringillatú, de ez az elkészítése során eltűnik. Előfordulnak olyan gombák Békésben is, amik megfagyhatnak, de ha kienged az időjárás, újra növekedésnek indulnak.

A gombák sokszínűsége mellett természetesen szóba került, hogy vigyázni kell a gombával, és a vadon termő gombákat be kell vizsgáltatni, hiszen a mérgező nagyon hasonlíthat az ehető „párjára”, erre több példát is hozott. Ugyanakkor az ehető gombák ízletesek, minden étrendbe beilleszthetők, és jót tesz az egészségünknek is a fogyasztásuk.

Beszédes Nimród Attiláné a gombaszedés szabályairól is szólt, hogy mennyi és hol szedhető, és hol tiltott, mennyi ideig tartható el. Megtudtuk, hogy az ő kedvence a vargánya, és igazából szárított formában, már egy-két csipetnyi is különlegesen jó ízt ad ételeknek. A szarvasgombát is kiveséztük, miként meséink piros kalapos, fehér pöttyös gombáját, a légyölő galócát is, ami hiába szép, de mérgező.

Stúdiónk vendége beszélt arról is, hogy a gombafogyasztásunk ugyan emelkedett az utóbbi években 1,5–1,6 kilóra, de még így is jóval elmarad az uniós átlagtól, mely évente három kilogramm körül alakul.      

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában