2024.01.06. 14:52
Téli fülőke és gombatársai: vendégünk Beszédes Nimród Attiláné gombaszakellenőr - podcasttal
Stúdiónk vendége a Békéscsabán, a Nemzetstratégiai Intézet vezető főtanácsosaként dolgozó Beszédes Nimród Attiláné volt, akivel azonban most elsősorban hobbijáról, a gombászatról, a gombavizsgálatról beszélgettünk.
Beszédes Nimród Attiláné
Fotó: Beol.hu
Kitért arra, az ember azt hinné, hogy ősszel lezárult a gombaszezon, ugyanakkor vannak fajok, amik csak most teremnek igazán, ilyen például a téli fülőke. Heringillatú, de ez az elkészítése során eltűnik. Előfordulnak olyan gombák Békésben is, amik megfagyhatnak, de ha kienged az időjárás, újra növekedésnek indulnak.
A gombák sokszínűsége mellett természetesen szóba került, hogy vigyázni kell a gombával, és a vadon termő gombákat be kell vizsgáltatni, hiszen a mérgező nagyon hasonlíthat az ehető „párjára”, erre több példát is hozott. Ugyanakkor az ehető gombák ízletesek, minden étrendbe beilleszthetők, és jót tesz az egészségünknek is a fogyasztásuk.
Beszédes Nimród Attiláné a gombaszedés szabályairól is szólt, hogy mennyi és hol szedhető, és hol tiltott, mennyi ideig tartható el. Megtudtuk, hogy az ő kedvence a vargánya, és igazából szárított formában, már egy-két csipetnyi is különlegesen jó ízt ad ételeknek. A szarvasgombát is kiveséztük, miként meséink piros kalapos, fehér pöttyös gombáját, a légyölő galócát is, ami hiába szép, de mérgező.
Stúdiónk vendége beszélt arról is, hogy a gombafogyasztásunk ugyan emelkedett az utóbbi években 1,5–1,6 kilóra, de még így is jóval elmarad az uniós átlagtól, mely évente három kilogramm körül alakul.
Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!
Beol podcast
- Az olimpia lázában: vendégünk Verasztó Lajos sportújságíró
- Újkígyóstól Athénig: vendégünk Skaliczki László
- Hőséges ételeink: vendégünk Prohászka Béla
- A legjobbak nyertek: Verasztó Lajos az Eb-ről
- Akár milliókat is bukhatunk: még mindig sok az internetes csalás – podcasttal