Beol podcast

2024.01.07. 16:13

Olcsóbb ezen a télen a vadetetés: vendégünk Hrabovszki János - podcasttal

Stúdiónk vendége Hrabovszki János, a Békés vármegyei vadászkamara és vadászszövetség elnöke volt. Beszélgetésünk apropóját a téli vadetetés, vadgazdálkodás adta. Emellett terítékre került az őzek nagyszámú elhullása és a vaddisznógyérítés is.

Nyemcsok László

Hrabovszki János

Az elnök kiemelte, ezen a télen olcsóbb a vadetetés, mert a takarmányárak jelentősen visszaestek. Jellemzően lucernaszénát és szemes takarmányt tesznek az etetőkbe. Hrabovszki János megemlítette, ma már a felelősségteljes vadgazdálkodás az elsődleges a vadászat helyett.

Kitért arra, hogy, sajnálatosan, nagy az elhullás az őzállománynál. Laboratóriumi vizsgálatok szerint ezt emésztőrendszeri élősködő okozza, így drága gyógyszeres táppal kell gyógyítani az egyedeket. A mezei nyúlnál fokozott veszélyt jelent a rengeteg mezei pocok jelenléte. Amelyik betegség a kártevőt eltünteti, az a nyulakat is megtizedeli. Könnyen megfertőződnek a rágcsálótól a nyulak, mert ugyanott, ugyanazt eszik.  

Az elnök beszélt arról, a külföldi vendégvadászok közül az olaszok és a spanyolok elmaradnak, de jóval többen érkeznek Szlovákiából és Romániából, mint a korábbiakban. A vaddisznógyérítést Békésben is elvégezték a vadásztársaságok, hogy a kisebb legyen az afrikai sertéspestis megjelenésének esélye. Az apróvadaknál népszerű a fácánok vadászata, az előnevelést továbbra is végzik a társaságok, de 2023-ban a korábbiaknál kevesebb, 120–125 ezer fácánt neveltek, és helyeztek ki a vadászterületekre. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában