Csabagyöngye Kulturális Központ

2024.01.13. 15:42

Megnyílt a XXIX. Alföldi Fotószalon kiállítása Békéscsabán

Megnyílt a XXIX. Alföldi Fotószalon kiállítása pénteken délután Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében.

Papp Gábor

Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője

Fotó: Bencsik Adam

Megnyitó beszédében Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, örömteli látni, hogy a kulturális élet pezseg a városban, az intézmények rengeteg programmal várják az érdeklődő, nyitott és aktív közönséget.

– Telt házas előadások, koncertek, kiállításmegnyitók követik egymást, szinte rekordhetet zárt a Csabagyöngye Kulturális Központ – fogalmazott. – A pénteken megnyílt kiállításon 37 alkotó képeit tekinthetik meg a látogatók, drámai pillanatokat, érdekes formákat, játékos, olykor archaikus, máskor kísérletező formában közölve ismerhetik meg a nézők a fotográfusok gondolatait .

Örömtelinek nevezte, hogy Szentes városával idén is folytatódik az együttműködés, mind a fotóművészet, mind az előadó-, illetve színházművészet terén. Szólt arról, hogy a mögöttünk hagyott esztendőben, 2023-ban az év szava a ChatGTP volt, amivel azt az algoritmust nevesítették, amely emberi kívánságok szerint alkot szövegeket, és sokszor már képeket is. Hangsúlyozta, meggyőződőse, hogy a kreatív munkákból, alkotási folyamatokból kihagyhatatlan az emberi elme és fantázia. Mint mondta, a tárlaton többek között algyői, nyíregyházi, szentesi salgótarjáni, szabadkai, békéscsabai, gyulai művészek alkotásai csodálhatók meg a tárlaton, amely a Szentesi Fotókör és Csabagyöngye Kulturális Központ együttműködésének köszönhető tekinthető meg.

Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője elmondta, bár a XXIX. Alföldi Fotószalon másodkiállítása nyílt meg Békéscsabán, valójában ez negyvenharmadik rendezvényük. A program elődje még 1980-ban indult Szentesen még más néven. Kiemelte, a tárlat az ország jelentősebb fotóművészeti kiállításai közé tartozik.

– Vannak olyan fotósok, fotóművészek, akik művészibb képekben gondolkodnak, mi pedig olyan zsűritagokat kérünk fel, akik megpróbálnak művészei gondolatokat átadva és értékelve létrehozni egy kiállítási anyagot – fogalmazott. A kiállítás elsőként tavaly október végén nyílt meg Szentesen, és az alkotásokat a Fiala de Gábor, Herendi Péter, Minyó Szert Károly alkotta zsűri értékelte.

A kiállítás március 31-ig tekinthető meg a Csabagyöngyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában