Nagyszénás, Kiscsákó/Budapest

2024.01.13. 06:30

Házasságkötések porosodó emlékei Szénásról, Kiscsákóról

Budapesten decemberben nyílt meg a Magyar Menyasszony című kiállítás. A nagyszabású tárlat női sorsokon keresztül mutatja be, miről álmodott egy menyasszony az elmúlt 500 év alatt, mit ér és ért vajon egy nő és mit egy házasság. Bemutatja a menyasszonyt: mint nőt, hogyan alakította az őt körülvevő világ és hogyan alakította ő a világot és a saját világát több száz éven át máig – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi oldalán. Jó hír, mi, Békés vármegyeiek is ott vagyunk a nyolcszáz négyzetméteres kiállítótérben.

Csete Ilona

Óriási érdeklődés övezi a Magyar Menyasszony kiállítást.

Forrás: Nemzeti Múzeum/Facebook

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás több száz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A Magyar Menyasszony kiállítás megnyitójára többen ellátogattak azok közül, akik az elmúlt években aktív részesei voltak a Nemzeti Múzeum új időszaki tárlatán a magyar nőt, a magyar menyasszonyt bemutató anyag gyűjtésében. Jeleskedtek ebben a nagyszénásiak, a kiscsákóiak. Örökségüket, a régen elfeledett ősök, rokonok képkeretbe zárt múltját, a házasságkötések porosodó emlékeit összeszedték, leporolták és felvették a kapcsolatot a fővárosi múzeum munkatáraival. Kiscsákó közösségét összefogó találkozók lelkes és kitartó szervezője, a nagyszénási Nagy Lajos és felesége az ismerőseivel sokat tett azért, hogy eljusson Budapestre néhány múltat őrző csodás esküvői fénykép, egyedi családtörténetet bemutató ruha s cipő.

Dr. Simonovics Ildikó az esküvői képek előtt, ott vannak a kiscsákóiak is. Forrás: Nemzeti Múzeum/Facebook

A megnyitón elhangzott, a Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon több száz ismert és nagyon sok ismeretlen nő cirkalmas, regénybe illő története elevenedik meg, féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül. 

Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, a kiállítás kurátora – akivel a szénásiak is tartották a kapcsolatot – elárulta, hogy annak idején éppen úgy képzelte el a Magyar Menyasszony tárlatot, ahogy az végül megvalósult. A sajtó számára tartott tárlatvezetésen beszámolt arról, hogy a három éve alakult Facebook-csoportból és közösségi gyűjtésből több mint ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításra, emellett 1400 esküvői fotó szerepel a kiállítás adatbázisában. 

Ebbe a tárlat lezárultáig bárki feltöltheti saját fényképét, Békés vármegyéből is sokan éltek ezzel a lehetőséggel. A Facebook-csoport sikere is mutatja, hogy az emberek keresik a gyökereiket.

A Magyar Menyasszony kiállítás egy széleskörű összefogás eredménye. A múzeumi szakma, a kutatók, a hivatásos gyűjtők és a magánemberek összefogásából, felajánlásaiból jött létre.

A megnyitóra Nagyszénásról érkezett a Nemzeti Múzeumba Radovicsné Szmuta Emília, valamint unokatestvére Kunos Lajos és felesége, akik szintén tulajdonosai voltak annak a fényképnek, amit egyetértésben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékoztak; továbbá velük tartott Nagy Lajos a lánya, Nagy Hajnalka kíséretében. Hírportálunk érdeklődésére elmondták, különleges kialakítású felületen láthatók a szebbnél szebb esküvői képek csodálatos keretezésben, s azok között megtalálták azt a három kiscsákói család által felajánlottat is, amiről korábban írtunk is. Látható a kiállításon a szénási Baranyai Ella 1968-ban viselt menyasszonyi ruhája és cipője, amiben 53 év után, 2021-ben unokája, Nagy Zsuzsanna mondta ki a boldogító igent a nagy napon.

Nagy Lajos és Simonovics Ildikó a megnyitón
Forrás: Nemzeti Múzeum/Facebook

– Nagyon büszke voltam a mi kis lelkes közösségünkre, s hogy ott lehettünk öten a megnyitón. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a fantasztikus élményt. Jó látni, hogy a kiscsákóiak, a szénásiak felajánlásaival is gazdagodott ez a különleges kiállítási anyag. Az pedig külön dicséretet érdemel, ahogy dr. Simonovics Ildikó sok év kemény munkájával megálmodta, fantasztikus csapatával létrehozta ezt – tette hozzá Nagy Lajos. A szénásiakról azt még megtudtuk,  tavasszal készülnek egy közös tárlatlátogatásra Budapestre.

A kiállítás 2024. augusztus 25-ig látogatható.

Hogyan készült a Magyar Menyasszony kiállítás?

A Nemzeti Múzeum új időszaki tárlata számokban:
– 800 négyzetméteren 500 év házasság és nőtörténete, 500 tárgy és tárgyegyüttes, 50 női sorstörténet!
 – több mint 90 ruha és 400 tárgy
– 77 keretezett esküvői emlék
– 300 gyermekrajz
– 5 modern művészeti installáció
– Több mint 350 közreműködő, 30 kölcsönadó, 99 ajándékozó! (Forrás: Nemzeti Múzeum/Facebook)


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában