nagyszénás

2021.12.04. 15:29

Nagymamája menyasszonyi ruhájában mondta ki a boldogító igent

Az öröm könnyeit morzsolták, a meghatódottság pillanatait élték át annak a családnak a tagjai, akik a múlt és a jelen szépséges összekapaszkodásának lehettek a tanúi egy esküvőn. A fiatal menyasszony idén októberben abban a ruhában mondta ki a boldogító igent, amiben nagymamája 53 évvel korábban. A történet a világhálón is nagy tetszést aratott, a Magyar Menyasszony 2022 kiállítás szervezőinek is felkeltve a figyelmét.

Csete Ilona

A történet Baranyai Ella és a szénási mozigépész, Benkő Lajos szerelmével kezdődött. Akkoriban a fiatalember járta a tanyavilágot, eljutott a csákói lakosokhoz is filmjeivel. Az ismeretségből találkozások, majd jegyesség lett és…

– Közöttünk szerelem szövődött. Egy év után készültünk egybekelni. Az esküvőnkre a csipkét külföldről kaptuk, keresztanyám hozatta Németországból. Akkoriban az volt a divat, hogy a lánynak a keresztszülő biztosította a menyasszonyi ruháját nászajándékként. Emlékszem, a tanyavilágban híresen jó varrónő volt Süléné Kati néni, akinél sok divatlapot lapozgattunk, onnan választottuk ki ezt a fazont. Nagyon szép lett. Mintha tudta volna, hogy nem csak egy alkalomra szól – mesélt az 1968-as esküvői készülődéséről Ella néni.

A nagy családi eseményt követően vállfán őrizgette a ruhát, majd sok évtized után elnyelte a szekrény mélye.

Idén nyáron Nagy Zsuzsanna, Ella néni unokája, polgári esküvőjére készülődött. Sok szalonban járt édesanyjával, de tanácstalansága csak nőtt, nem találta a szűk családi körbe tervezett egybekelésük jeles napjához az illő ruhadarabot.

– A ceremónia előtti héten Zsuzsi teljesen elbizonytalanodott a ruháját illetően. A nagymamája ezt látta, segíteni akart, és felajánlotta a sajátját. Előkerült kicsit gyűrötten, kicsit sárgán, de kifogástalan állapotban az 1968-ban viselt ruha

– fűzte tovább a történet fonalát Zsuzsi édesanyja, Nagyné Benkő Ella.

Baranyai Ella menyasszonyi ruhában 53 éve és unokája, Nagy Zsuzsanna idén októberben /Fotó: BMH/

– Valóban így volt, korábban vettem egy ruhát, de nem éreztem a magaménak. Gondomról beszéltem a családomnak az esküvőnk előtti héten. Ezt hallotta meg a nagymamán – kapcsolódott a beszélgetésbe a végül előkerült menyasszonyi ruha várományosa, Zsuzsi. Ha még volt is benne kétség, az megnyugtatta, hogy a méret passzolt. A vőlegény, Fekete Tamás pedig nagyon kedvesen csak annyit mondott szerelmének, amikor az kérdőn nézett reá:

– Te ebben is nagyon szép vagy – ott és abban a pillanatban eldőlt az alkalmi viselet sorsa. A mosásokkal, fehérítésekkel, vasalásokkal pedig visszanyerte eredeti, pompás formáját a menyasszonyi ruha. Idén októberben Nagy Zsuzsanna a nagymamája 53 éves menyasszonyi ruhájában Abán kimondta az igent Fekete Tamásnak.

– Arra a napra, életünk nagy pillanatára minden összeállt. Nagyon felemelő érzés volt, és büszkeség töltött el, hogy a nagyim ruháját viselhetem – mondta el érdeklődésünkre Zsuzsi. S hogy mit élt át ott, unokája házasságkötésekor a nagymama?

– Olyan gyönyörű volt a ruha, mint amikor Kati néni nekem megvarrta. Zsuzsin fantasztikusan állt. Nagyon megható volt látni. Mindenki sírt, könnyek nélkül nem lehetett azokat a perceket átélni

– emlékezett vissza a felejthetetlen októberi napra Benkő Lajosné Ella néni.

Szerelemprojekt formálódik

A Nemzeti Múzeum jövő de­cemberre tervez Magyar menyasszony címmel nagyszabású kiállítást, hogy bemutassa a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változatosságát. A tárlat a múzeum saját anyagán és közösségi gyűjtésen felül a hazai és a határon túli magyar közgyűjtemények anyagára is épít.

A Magyar Menyasszony közösségi oldalra sokan feltöltik, megírják esküvőik történetét. A képekből és a leírásokból új szerelemprojekt formálódik, minden idők legnagyobb menyasszonyiruha-kiállítását, a történetekből pedig izgalmas könyvet álmodtak meg. A közösségi csoportban nagyon sok kincs kerül napvilágra, így bukkantunk rá a Benkő család történetére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában