Rendezvény

2024.05.01. 17:39

Ismét bemutatkoztak a civil szervezetek Békéscsabán - galériával, videóval

A Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében immár a 23. Civil Kulturális Börzét rendezték meg a Szent István téren. Civil szervezetek mutatták be tevékenységüket és változatos programokkal várták a békéscsabaiakat.

Dinya Magdolna

Szerda délelőtt a rendezvény megnyitóján Gólya Pál, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, és köszönetet mondott minden támogatójuknak, valamint a közreműködő személyeknek, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. 

civil szervezetek, színes programok, fellépők, rendezvény
Számos fellépő és civil szervezetek mutathatták meg magukat Fotó: Bencsik Ádám

Mára már hagyomány lett a Civil Kulturális Börze

Gólya Pál kiemelte, hogy 1999. november 23-án alakult meg a Civil Szervezetek Szövetsége. Évről évre hagyománnyá vált az esemény megrendezése, idén pedig Szatmári Júlia, a Civil Szervezetek ügyvezetője és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) társadalmi felelősségvállalás kollégium választott tagja volt a főszervező. A közelmúltban volt a civil szervezetek választása a NEA vezetőségének a kiválasztása.

 –Az öt kollégium közül a Nemzeti Együttműködési Alap társadalmi felelősségvállalás kollégiumba három civil tag közül kettőt mi választottunk, Szatmári Júliát és Kiss Józsefet – hangsúlyozta Gólya Pál. 

A Civil Szervezet Szövetségét jelenleg 102 önálló jogi személyiségű tag alkotja.

A rendezvényen több mint 300-an léptek színpadra

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy több mint 300 fellépőre, versenyzőre számíthatnak a nap folyamán, melyből 230 fiatalkorú gyermek. Emellett pedig 29 stand és kiállító áll a látogatók rendelkezésére. 

– A civil szervezeteknek dolga és feladata amellett, hogy kulturális tevékenységet, helytörténeti munkát, önsegítő és környezetvédő tevékenységet végeznek, hogy közösséget alkossanak és hozzanak létre. Ezek a közösségek, pedig nélkülözhetetlenek. Akkor egészséges egy helyi társadalom, ha vannak civil szervezetek és ez Békéscsabán megvan – részletezte.

A börze számos lehetőséget kínál

Kiss Norbert, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispáni kabinet vezetője szerint kiemelt fontossága van a kormányhivatalnak, mivel társadalomszervező szerepet töltenek be. Erről tanúskodnak a már futó programjaik, mint például a Főzz és Segíts és a Fuss és Segíts, amelyek több száz embert mozgatnak meg.

– A civilek sugárzó ereje mindenki számára világossá teszi, hogy egyedül az ember kevés, de egy csoportban, egy szövetségben bármit elérhetünk. A civil börze lehetőséget kínál azoknak, akik csatlakozni szeretnének valahova, mivel együtt többre vagyunk képesek. A civilek fontos szereplői a társadalom alakításának, mivel minden civil szervezet saját célkitűzéseit próbálja megvalósítani, és mindezt nem öncélúan, hanem a társadalomért, különösen a Békés vármegyében élő emberekért teszik – tette hozzá Kiss Norbert. 

Különböző programokkal színesítették a rendezvényt Fotó: Bencsik Ádám

Partneri kapcsolatot tartanak fent a civil szervezetekkel

Dr. Juhász István képviselő, az önkormányzat civil ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, hogy 2000-ben volt az első Civil Kulturális Börze. Akkor nem gondolták volna, hogy majdnem egy negyed évszázad múltával, 24 évvel később, évről évre megismételve a május elsejei kulturális rendezvény központjában a Civil Szövetség és tagjaik lesznek. Az ünnepek hangulata évtizedenként, koronként folyamatosan változik. A szabadidőben való tartózkodást, a szórakozást és a kulturális rendezvényeknek megtekintését várják el a résztvevők. Bízik benne, hogy ez a hagyomány, amely már hosszú évek óta tart nem fog megszakadni. 

Kiemelte, Békéscsaba partneri kapcsolatot tart fent több mint 260 békéscsabai civil szervezettel. Ezt a partneri kapcsolatot évek óta igyekszik megőrizni, és erejéhez mérten támogatást nyújtani a civil szervezeteknek. Hiszen, ezek a szervezetek nagyon fontosak a társadalom életében, mert olyan közfeladatokat látnak el, amelyeket önmagában a város képtelen lenne ellátni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában