Békéscsaba

2023.10.08. 16:48

Több mint hatszázan futottak és segítettek - galériával, videóval

Több mint hatszázan vettek részt a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem által immáron harmadik alkalommal életre hívott Fuss és segíts! elnevezésű jótékonysági futóversenyen vasárnap délelőtt, Békéscsabán, ami új rekord a program történetében. A bevételből a Békés vármegyei nagycsaládos egyesületek működését, valamint az ÁGOTA® Alapítvány állami gondoskodásban élő gyermekekért végzett munkáját támogatják.

Papp Gábor

Százak vágtak neki a távoknak, hogy segítsék a nemes célokat

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja köszöntőjében elmondta, a rendezvény három éves története során ennyien még soha nem indultak, és soha ennyien nem teljesítették a különböző távokat önmagukért, a közösségért és azokért, akiken segíteni szeretnének. A főispán kiemelte, számos korosztály képviseltette magát a programon. A legfiatalabb indulók 1 év 1 hónaposan és 1 év 8 hónaposan vágtak neki a megmérettetésnek, a felnőtt kategória legfiatalabb indulója 8 évesen indult a 6 kilométeres távon, a legidősebbek pedig 68 és 69 évesen teljesítették a kihívást.

– Soha nem volt ekkora összefogás, nem csak közéleti szereplők vállalták a kihívást, hanem közintézmények, önkormányzatok, sportegyesületek, tűzoltók, valamennyi járás, a vármegye valamennyi városa képviseltette magát a rendezvényen – szólt a részletekről dr. Takács Árpád, aki maga is lefutotta a 6 kilométeres távot. 

Soha ennyien nem indultak még. Fotó: Lehoczky Péter

Az eseményen jelen volt a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, az atlétikai club, a labdarúgó akadémia, a női kézilabda sportegyesület. Mint mondta, a verseny nemzetközivé is vált, Németországban, illetve Olaszországban is többen csatlakoztak az eseményhez, és egy időben a programmal, ott futottak.

– A vasárnap az összefogás, a közös cselekvés, a segíteni, a tenni akarás és a sport ünnepe volt – tette hozzá dr. Takács Árpád.

Prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora elmondta, a futás, a testmozgás a sportolók saját egészsége, testi-lelki egyensúlya megőrzése szempontjából is nagy érték. 

– Olyan hírvivő anyagok szabadulnak fel a működő izmokból, amelyek a megelégedettséget, a boldogságot, a különböző szervi bajok visszaszorítását segítik elő. A sportemberek példával járnak elől – fogalmazott. A rektor szólt a rendezvény fontos jótékonysági céljainak jelentőségéről.

Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres Európa- és világbajnok kajakozó, a rendezvény fővédnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemes célok érdekében összefogott a vármegye, hogy segítse a nagycsaládosokat, illetve az ÁGOTA® Alapítvány nemes céljait. Nagyon lényegesnek nevezte, hogy a résztvevők örömüket is lelték a sportban. Az eseményen jelen volt Kothencz János, az ÁGOTA® Alapítvány alapítója, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és Benedek Szilvia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete dél-alföldi régióvezetője. 

Az eseményen több mint 2,2 millió forint gyűlt össze, amelyet jelképesen adtak át a szervezetek képviselőinek. 

Dr. Takács Árpád nagy sikernek nevezte, hogy milyen sokan vettek részt a programon, ugyanakkor jövőre nagyobb teret kívánnak adni az eseménynek, hiszen még sokkal többen jelentkeztek volna. 

– Jövőre felemeljük majd a lehetséges létszámot – emelte ki. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Ágota Alapítványt, illetve a nagycsaládosokat segítsék, hiszen mindkét esetben gyerekek támogatásáról van szó. A kormányhivatal Segíts portfólióját pedig szeretnék tovább bővíteni. A júniusi Főzz és segíts! és az októberi Fuss és segíts! program januárban a Gyűjts és segíts! kezdeményezéssel bővül.

Távok és elismerések

A gyermek korosztály kategóriái szerint 200, 300, 500 és 1000 méteren indulhattak. A felnőttek kategóriájában 3, 6, 12 kilométeren, és négyfős váltóban, 12 kilométeren mérethették meg magukat az indulók.

A program elején a futóverseny 1. örök rajtszámát Recskiné Bunzel Lívia vehette át. A rendezvény támogatásáért elismerő oklevelet érdemelt ki Zahorán János ultrafutó. A 246 kilométeres Spartathlonon való kiváló szerepléséért és helytállásáért Tiszteletbeli 246-os rajtszámot vehetett át Zétényi Szvetlána és Simon György ultrafutó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában