Szemle

2024.01.24. 10:01

Friss híreket szállítunk Békéscsabáról

Egty csokorba gyűjtöttük olvasóinknak szerdán is a legfrissebb békéscsabai híreket.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

Köszönet díjat kapott a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója

Több évtizedes kulturális munkája elismeréseként Köszönet díjat adományozott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója számára a minap, az intézményben tartott közösségi gálán. Mint kiderült, a Köszönet díjat a kulturális központban működő közösségek munkájának elismeréseként hozta létre négy éve az országgyűlési képviselő, idén azonban kivételt tett azzal, hogy nem egy közösséget jutalmazott.

Harmónia helyett hatalmi ámokfutás a Jókai Színházban

Január 26-án mutatják be Shakespeare Macbeth-jét a Jókai színházban. A drámát Pataki András Jászai Mari-díjas művész rendezésében láthatja a közönség. Papp Barbara, a darab egyik főszereplője a keddi, sajtónyilvános főpróba előtt elárulta, a darabban könnyű a bibliai Ádám és Éva analógiáját felfedezni: Macbeth kap egy jóslatot, miszerint sokkal többre is vihetné karrierjét. Pataki András hozzáfűzte, a rendezői felfogás kortárs, de tiszteletben tartja a klasszikus shakespeare-i alapművet.

Három kortárs csabai költő mutatkozott be a Lencsési könyvtárban

Kortárs költőket bemutató verses délutánt rendeztek hétfőn, a magyar kultúra napja alkalmából a Békés Megyei Könyvtár Lencsési lakótelepi fiókkönyvtárában. Három békéscsabai alkotó: Schmidt Lívia, Beraczkáné Veronika és Berényi Nagy Péter mutatkozott be, saját verseiket, dalaikat előadva a Versek a „Szív Szent Teréből” címet viselő rendezvény keretében. Az esemény moderátora Molnárné Virók Anna volt.

Huszonhat művész alkotása látható a Békéstáji Művészeti Társaság kiállításán

Huszonhat művész 37 alkotása tekinthető meg a Békéstáji Művészeti Társaság kiállításán, amely hétfőn nyílt meg a Csabagyöngye Kulturális Központban. Gnandt János, a társaság elnöke elmondta, hogy a mostani tárlatra nem határoztak meg témát az alkotóknak, mindenki szabadon bemutathatta azt, amivel éppen foglalkozik, kiragadhatott egy-egy szeletet a munka folyamatából. Úgy véli, a Békéstáji Művészeti Társaság prosperál, több kiállítást is terveznek erre az évre, a mostani kollektív tárlatra pedig nagyon erős anyag állt össze. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntője után a kiállítást dr. Cs. Tóth János művészeti író nyitotta meg.

Szent-Györgyi Albertről tartottak előadást a Lencsésin

Szent-Györgyi Albertről tartott előadást hétfőn a Lencsési Közösségi Házban a nyugdíjasklub foglalkozásán dr. Szemenyei Sándor nyugalmazott iskolaigazgató. Takács Péter igazgató elmondta, hogy ezzel ért véget a Lencsési Közösségi Ház magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozata, amely hat programelemből állt, családi játszóháztól kiállításmegnyitókon át koncertig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában