Közösségi tér

2024.01.05. 09:28

Elkészült Attila fapalotájának fogadóterme Zsadányban – videóval

Elkészült a közelmúltban, az előző év végére teljes mértékben Attila hun király fapalotájának fogadóterme – ismertette a helyszínen Dudás Árpád, Zsadány polgármestere. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult beruházásra az önkormányzat 116 millió forintos támogatást nyert el.

Licska Balázs

Dudás Árpád polgármester elmondta, Attila egész alakos szobra is helyet kapott az épületben. Fotó: Licska Balázs

Magát az épületet ünnepélyes keretek között, egy, a vármegye önkormányzatával közösen szervezett közösségi program részeként tavaly nyáron adták át. Azóta pedig több eszközt is beszereztek, így például öt-öt gyermekeknek, nőknek és férfiaknak való, honfoglalás korában használt íjak replikáit, céltáblákat, nyílvesszőket. Ennek apropóján, Attila napokhoz közeli napokon íjászversenyeket is szerveznek a jövőben az épület mögötti területen.

Az épületen belül helyet kapott egy kiállítótér, valamint egy kézműves foglalkozások tartására alkalmas helyiség. Emellett az előírások miatt női, férfi és akadálymentes mosdókat ugyancsak kialakítottak, tehát Attila király fapalotájának fogadóterme Priszkosz rétor leírása alapján, ugyanakkor 21. századi módon készült el. A bejárattal szemben rögtön Kiss István egri fafaragó alkotása, azaz Attila egészalakos szobra köszönti a vendégeket.

Az, aki ellátogat a helyszínre, egy 65 perces filmnek, a kihelyezett vászontábláknak köszönhetően, valamint két interaktív képernyő segítségével megismerkedhet a hunok és Attila történetével, illetve azzal, hogy Zsadány a kutatások alapján milyen módon kapcsolódik a hunokhoz és azok nagy királyához – megemlítette, hogy a falu közelében harminc földpiramis található –, és hogy mi alapján nevezhető Zsadány és térsége Attila fővárosának.

Kiemelte: az interaktív közösségi tér eddig is több rendezvénynek adott otthont, bárki ingyenesen megtekintheti. A kerítésre kifüggesztettek egy tájékoztatót a nyitvatartással kapcsolatban, a megadott telefonszámon elérhetők a művelődési ház szakemberei, akik rendelkezésre állnak. Bár az Alföldi Kéktúra érinti Zsadányt, az útvonal elkerüli az épületet, ezért kérik majd a nyomvonal megváltoztatását, hogy több turistát fogadhassanak.

Dudás Árpád polgármester elmondta, hogy ez volt a falu első idegenforgalmi jellegű pályázata és beruházása. Hangsúlyozta azt is, hogy tudomása szerint ilyen módon, vagyis épülettel itthon eddig sehol sem állítottak emléket Attilának, a hunok nagy királyának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában