Palánkvár vagy kastély?

2024.01.25. 13:45

Egy titok nyomában a régészek Eleken: idén őszre minden kiderülhet

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójával egyeztettem a napokban a városunk határában talált érdekes régészeti lelet kapcsán – adta hírül Szelezsán György polgármester. Elárulta: idén ősszel őszén fény derülhet egy titokra, hiszen a tervek szerint az aratást követően megkezdődhetnek az ásatások.

Vásári Erzsébet

Bácsmegi Gábor és Szelezsán György a napokban egyeztetett.

Bácsmegi Gábor igazgató elmondta, Pesti Levente műkedvelő kutató értesítette a csabai régészeket, aki a műholdas térképen figyelt fel az érdekes lelőhelyre. Mint kiderült, az eddigi adatok alapján egy török palánkvár vagy pedig egy reneszánsz kastély lehet ezen a helyen.

A török palánk ellen szól, hogy a terepbejárás során megtaláltàk azt a középkori falut, amelytől a források szerint a vár jóval messzebb lehetett. Ráadásul ez egy olyan területen van, ahol nem folyt élővíz. Márpedig a palánkváraknak egyik nagyon fontos erődítési eleme volt a víz, főleg itt, az Alföldön.

Gyulán például két héttel tudta elnyújtani a vízárok az ostromot, eddig tartott elvezetniük azt a vár támadóinak. Ezért a szakemberek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy egy eddig ismeretlen ­reneszánsz kastély lehet az új lelet. De ezt csak a további ­kutatásokkal, ásatásokkal tudják biztosan megállapítani, amit korábban koronavírus-járvány miatt el kellett csúsztatni.

Megvan tehát az árok, és szépen látszik a fal, ami úgy tűnik, hogy nincs leégve. Ez pedig megint csak a palánk ellen szól, mert az eddigi ismeretek alapján az teljesen leégett. Illetve a terepbejáráskor török tárgyakat sem találtak, pedig a korabeli források szerint közel hatszáz janicsárt vezéreltek át ebbe a palánkba. Így nagy valószínűséggel innen délkeletre lehet a török vár – osztotta meg Szelezsán Györggyel az eddigi információkat Bácsmegi Gábor.

A polgármester biztosította az együttműködési és támogatási szándékáról az igazgatót, mert fontosnak tartja, hogy minél előbb feltárásra kerüljön az Elek határában található lelet. Úgy véli, sokan izgatottan várják, hogy milyen értékekre és új információkra derülhet fény a településük történelmével kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában